Životní pojištění
5 min čtení
Jak probíhá vyplacení životního pojištění u jednotlivých rizik?
27.3.2024

Zřídit si životní pojištění a dobře si pojistit jednotlivá rizika je důležité. Druhá věc je ale vědět, jak probíhá jejich vyplácení. Nebuďte překvapení a raději si přečtěte náš článek, abyste byli na každou situaci připravení a zbytečně nedocházelo k nedorozuměním.

Co všechno životní pojištění kryje

Životní pojištění je komplexní finanční produkt, který kryje předem stanovená rizika. Ty můžete kombinovat podle svých individuálních potřeb a životní situace, v niž se momentálně nacházíte. Mezi nejčastější rizika, která si nechávají klienti pojišťovat, patří:

  • smrt,
  • invalidita,
  • trvalé následky,
  • závažné onemocnění,
  • hospitalizaci,
  • nebo denní odškodnění úrazu.

Životní pojištění pak může být vypláceno dvěma způsoby:

  • jednorázově – pojistná částka vám bude vyplacena najednou,
  • pravidelně – peníze vám budou vypláceny formou renty.
Některé pojišťovny vám mohou nabídnout kombinaci obou variant, kdy vám je určité procento vyplaceno předem a zbývající peníze dostáváte pravidelně.

Vyplácení pojistného plnění u jednotlivých rizik

Teď si projdeme jednotlivá rizika. Zapomínat byste proto neměli na to, že je potřeba včas nahlásit pojistnou událost. Pak můžete řešit proces vyplacení pojistné události.

Vyplácení pojištění v případě smrti

V rámci pojištění pro případ smrti si nastavujete cílovou částku. Ta může pokrýt výlohy na pohřeb, dluhy nebo jen sloužit pro rodinu jako rezerva v případě, že byste umřeli. Po úmrtí pak částka jde obmyšlené osobě (tu stanovíte v pojistné smlouvě), nebo se řeší v rámci dědictví. Takže to může vypadat takto:

  • manžel nebo manželka,
  • děti,
  • rodiče,
  • případní další dědicové.

Vyplácení pojištění v případě invalidity

V případě invalidity, tedy snížení vaší pracovní schopnosti si můžete částku nechat vyplatit jednorázově po přiznání invalidního důchodu Českou správou sociálního zabezpečení, takže nepříjdete o peníze, i když se váš zdravotní stav zlepší.

Na druhou stranu pravidelná výplata renty vám zajistí, že váš příjem bude navýšen o danou částku. Počítat ale musíte s tím, že pokud dojde ke zlepšení, pojišťovna rentu pozastaví.

Skvělým řešením je kombinace obou variant, kdy máte část peněz k dispozici hned. Zařídit si tak můžete úpravu bytu, pořídit si zdravotní pomůcky atd. Zbývající část financí vám bude chodit pravidelně, a tak navýší váš invalidní důchod.

nemocnicni-luzko.jpg

Vyplácení pojištění hospitalizace

V rámci pojištění hospitalizace si pojišťujete tzv. denní dávku, která odpovídá době strávené v nemocnici. Ve většině případů však toto plnění získáte najednou, a to ve chvíli, kdy vás propustí z nemocnice. Pokud se ale bojíte dlouhodobé hospitalizace, nebo se na ní chcete pojistit, pak byste měli mít ve smlouvě nastavené i průběžné vyplácení.

U tohoto rizika si sami určujete, kolik musíte v nemocnici strávit dnů, aby vám bylo plněno. Nezapomínejte na to, že čím kratší doba je, tím dražší bude životní pojištění.

Denní odškodnění úrazu funguje na stejném principu jako hospitalizace.

Vyplácení pojištění vážných onemocnění

I u pojištění vážných nemocí vás čeká jednorázové plnění. Žádat o něj můžete ve chvíli, kdy vám je diagnostikováno vážné onemocnění, na které jste pojištěni ve smlouvě. Dejte si však pozor, pojišťovny mnohdy plní ve chvíli, kdy je nemoc v konkrétním stádiu anebo ovlivňuje daný orgán.

Důležité je v těchto případech věnovat pozornost nastavení pojistné smlouvy, a proto je potřeba, abyste se ujistili, že životní pojištění kryje vše, co potřebujete. Pozor si ale dejte i na výluky.

Vyplácení pojištění v případě trvalých následků

U trvalých následků se často pracuje s jednorázovým plněním. Počítat ale musíte s tím, že peníze vám nebudou vyplaceny po úrazu či léčbě. Pojišťovny trvalé následky posuzují s odstupem času, aby mohly lépe posoudit charakter následků.

V tomto případě můžete mnohdy získat vyšší částku, než máte původně sjednanou.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Zelená energie
3 min čtení
Dá se fotovoltaika umístit na jakoukoliv střechu?
28.4.2024
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu