Zelená energie
4 min čtení
Pojištění fotovoltaiky: Proč na něj nezapomínat?
17.3.2024

Fotovoltaické elektrárny se stávají běžným vybavením rodinných domů. Vidina nižších nákladů za energii, vyšší míra soběstačnosti nebo ekologický dopad na planetu mohou být důvody, proč si jí chcete pořídit i vy. Pokud jste se pro fotovoltaiku rozhodli nebo jí máte v plánu pořídit, rozhodně nezapomínejte na její pojištění.

Proč pojistit fotovoltaiku

Pořízení fotovoltaiky rozhodně není levná záležitost a mnohdy jde o statisícovou investici. Proto se vám vyplatí, pokud si solární panely pojistíte hned ten den, co vám jsou nainstalovány, protože od té doby jsou vystaveny celé řádě nástrah.

  • Přírodní vlivy, jako jsou silné deště, kroupy, povodně, pád stromu či silný vítr.
  • Vandalismus či krádež panelů mohou být také rizikem, které je třeba krýt
  • Pro případ požáru, jak v domácnosti či samotné fotovoltaiky v případě zásahu bleskem.

Fotovoltaika je vyrobena tak, aby odolala povětrnostním vlivům, ale mít jistotu se vyplatí.

Kdyby došlo k případnému poškození, máte tak jistotu, že vám bude škoda proplacena a vy tak můžete zničené panely nahradit.

Rozlišujte hlavní a vedlejší budovu

Při pojištění fotovoltaiky hraje důležitou roli i její umístění. Ve většině případů se instaluje na budovu. V tomto případě pojištění fotovoltaiky spadá do pojištění nemovitosti. Čeká vás tak navýšení pojistné částky a případné doplnění rizik, která jsou s elektrárnou spojené.

Další možností umístění FVE je na střechu vedlejší budovy. Tou může být garáž či další zpevněná stavba na vašem pozemku. V takovém případě se pak musíte zaměřit na pojištění vedlejších budov, případně samotné fotovoltaiky, což může být někdy obtížně.

adobestock-142451519.jpg

Jaká rizika si pojistit u fotovoltaiky?

Nezapomínejte na to, že fotovoltaika zvyšuje hodnotu vaší nemovitosti. Pokud jí budete přidávat do pojištění nemovitosti, dejte tam nejen celou cenu fotovoltaiky (včetně dotace), ale zjistěte si, jak se zvýšila vaše cena.

Základní rizika, která je dobré si pojistit, už jsme zmínili výše, ale řekneme si, na co ještě je potřeba při pojištění FVE myslet.

  1. Pojištění technické poruchy: to kryje zejména závady na samotné fotovoltaice nebo jejím systému. Nemusí být v pojištění uváděna automaticky.
  2. Pojištění odpovědnosti: je dobré zvážit v situacích, kdy vzniklé riziko může ovlivnit sousední nemovitosti či pozemky, jako je přenesení požáru.

Věnujte pozotnost pojistné smlouvě

Nenechte nic náhodě a vždy věnujte čas smlouvě, kterou podepisujete, nebo aktualizujete. Je potřeba si přečíst, jestli jsou pojištěná všechna rizika, které mohou fotovoltaice hrozit, například přepětí/podpětí, technických poruch stacionárních strojů a elektronických zařízení a další rizika, proti kterým jste před pořízením fotovoltaiky neměli důvod se pojišťovat. 

Nezapomeňte si ověřit, že vaše pojišťovna nemá fotovoltaiku uvedenou ve výlukách a dbejte na to, aby byla ve smlouvě písemně uvedena. 

Nechte si poradit s fotovoltaikou

Zvažujete instalaci fotovoltaických panelů na střechu vašeho domova, aby jste snížili závislost na externích dodavatelích elektrické energie? Kontaktujte nás a my vás spojíme s experty na obnovitelné zdroje energie.

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu