Životní pojištění
6 min čtení
6 důvodů, proč nemáte nárok na plnění pojištění
6.11.2022

Patříte mezi lidi, kteří hledají informace o životním pojištění na internetu? Velmi často se setkáte s negativními komentáři, které se nesou v duchu neplnění ze strany pojišťovny. Co se zpravidla nedozvíte, je důvod, proč tomu tak je. Pojišťovny pouze hrabou peníze, nemyslí na klienta a další ostré argumenty. Existuje hned několik možných důvodů, proč nemáte nárok na plnění pojištění. Chyba není pouze na straně pojišťovny, ale také klienta. Pojďte se poučit a ušetřete si případné nepříjemnosti ještě před tím, než životko uzavřete. Tohle je 6 důvodů, proč nemáte nárok na plnění pojištění.

1. Špatně vyplněný zdravotní dotazník

Životní pojištění slouží k tomu, aby chránilo před riziky, která se vám mohou stát a ohrozit váš příjem. S uzavřením smlouvy se váže i tzv. zdravotní dotazník. Podle něj vás pojišťovny pojistí na jednotlivá rizika (i nepojistí v případě závažných nemocí či úrazů). Z velké části ovlivňuje cenu životního pojištění. Lidé, kteří prodělali závažnou chorobu nebo operaci, tak mohou mít vyšší riziko, že podobnou nemoc či úraz znovu prodělají.

Častým důvodem, proč vám pojišťovna nebude plnit, je záměrné zamlčování, nedodání veškerých informací, nebo že jste nevěnovali dostatečnou pozornost vyplňování zdravotního dotazníku. Pokud patříte mezi osoby, které v průběhu života prodělaly závažné zdravotní komplikace, rozhodně nemá cenu nic zatajovat. Ve chvíli, kdy se vám něco stane, tak se na vše s největší pravděpodobností přijde.

2. Na dané riziko nejste pojištění

Nebudeme lhát, životní pojištění je velmi komplexní produkt. Pokud si jej sjednáte, neznamená to, že jste automaticky pojištění proti všemu, co se vám od té chvíle stane. Podmínky jsou nastavovány individuálně a existuje i seznam výluk, které jsou hlavním důvodem, proč nemáte nárok na plnění z pojištění, a proto je dobré se s nimi seznamovat před uzavřením smlouvy.

Dalším podobným důvodem bývá i to, že dané riziko máte pojištěné pouze částečně. Znamená to, že jste třeba pojištěni na invaliditu, ale zapříčiněnou pouze úrazem. Stát se ale může, že onemocníte a následkem choroby se stanete invalidním. Na tento případ ve své podstatě nejste pojištěni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT, na co se zaměřit před uzavřením životního pojištění.  Zjistěte, jaké informace byste měli ještě před podpisem smlouvy zvážit a mějte své životko nastavené kvalitně a spolehlivě.

3. Riziko se vám stalo v důsledku trestního činu, alkoholu...

Ke každé pojistné smlouvě existují podmínky. Mezi nimi najdete i zmínku o tom, že pojišťovna nebude plnit pojistné ve chvíli, kdy se vám úraz stal pod vlivem alkoholu či omamných látek (například drogy), ale také v situaci, v níž dané riziko nastalo s ohledem k spáchané trestní činnosti. Dalším důvodem také bývá, že se záměrně vystavujete situaci, která zvyšuje riziko úrazu – provozováním fyzicky náročných aktivit (zvedání těžkých předmětů, posilování atp.), které jste při sjednání smlouvy neuvedli.

4. Úraz nebo nemoc nastala před uzavřením smlouvy nebo v čekací době

Pojištění často uzavíráte vzhledem k vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu (viz bod 1.). Pokud zamlčíte, že jste zrovna prodělali závažné onemocnění, chystáte se na operaci nebo máte nedoléčený úraz, a v souvislosti s ním vám vznikne další, pak je velmi pravděpodobné, že nebudete mít nárok na plnění. Klienti pojišťoven často neví, že smlouva začne platit až po uplynutí čekací doby. To znamená, že po uzavření pojištění je období (zhruba 3 měsíce), kdy nemáte nárok na plnění. Proto je dobré si před podpisem smlouvy objasnit veškeré lhůty a termíny spojené s životním pojištěním.

5. Nedodáte veškerou zdravotní dokumentaci

Kromě toho, že úraz nebo nemoc nahlásíte, tak je potřeba veškeré údaje doložit. Pokud pojišťovně dodáte nekompletní záznam, nebo záměrně nějaký dokument nezašlete, buď se vám sjednané plnění krátí, ale ve většině případů na něj nemusíte mít ani nárok. Proto se snažte, abyste vše potřebné dodali včas a úplně, pokud to váš zdravotní stav umožňuje.

6. Nevěnujete svou pozornost oznámením a aktualizaci

Velmi častým omylem bývá, že životnímu pojištění nevěnujete náležitou péči v průběhu let. Jak se měníme v čase, tak je potřeba zohlednit nové životní situace do smlouvy a aktualizovat jí. Při sjednání bylo totiž všechno jinak. Stačí zapomenout uvést to, že jste změnili práci, která je rizikovější. Začali jste se věnovat extrémním sportům, ale už jste to na pojišťovně neoznámili. Přestěhovali jste se a máte novou adresu trvalého bydliště. Zkrátka je potřeba, abyste veškeré podobné změny hlásili, a to včas. V opačném případě se stane, že vám pojišťovna zamítne plnit.

Pojďte do životního pojištění s námi

Věříme, že teď už jste o další střípek informací moudřejší a k sjednání kvalitního životního pojištění máte blíže. Chcete vědět, za kolik se teď můžete nechat pojistit? Využijte naši kalkulačku životního pojištění a zjistěte, kolik by vás to s jednotlivými riziky vyšlo. K ruce vám bude i jeden z našich finančních patronů, s nímž můžete probrat vše do posledního detailu.

OBJEVTE TAKÉ našeho průvodce životním pojištěním. Ty nejdůležitější informace jsme pro vás shrnuli na jednom místě. Buďte maximálně spokojení a přečtěte si článek: Vše, co potřebujete vědět o životním pojištění.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu