Hypotéky
3 min čtení
Americká hypotéka: Půjčte si peníze na cokoli
3.11.2021

Americká hypotéka, někdy též bezúčelná hypotéka, vám umožní získat od banky finance v podstatě na cokoli. Má to své podmínky, ale v některých případech může jít o opravdu rozumné řešení. Pojďte se s námi podívat na vše podstatné, co se americké hypotéky týká. 

Co je to americká hypotéka? 

Americká hypotéka je takzvaná hypotéka bezúčelná – banka vám poskytne finanční prostředky na cokoli. Bance nebudete muset vůbec dokládat, na co finance chcete využít.  

S americkou hypotékou třeba za investiční příležitostí 

Americká hypotéka je často využívaná za účelem financování slibné investiční příležitosti, na kterou jinak neseženete peníze. Dále třeba pro nákup nemovitosti v zahraničí, koupě garáže, vozu či vybavení domácnosti. Častým důvodem pro americkou hypotéku je také splacení drahých a nevýhodných spotřebitelských úvěrů, protože americká hypotéka mívá daleko lepší úrok a delší splatnost. Banka v takovém případě může váš aktuální dluh doplatit a k tomu vám půjčit další finance, které můžete využít na libovolné účely.  

Výhody americké hypotéky 

Úvěr získáte na cokoli a nikdo se vás na účel jejich využití nebude ptát. Získat lze až několik milionů, které můžete splácet dlouho, podobně jako u klasické hypotéky. Úroková sazba u takové hypotéky sice bývá vyšší než u klasické, je ale výhodnější než u spotřebitelských úvěrů. V neposlední řadě si u americké hypotéky můžete zvolit délku fixace úrokové sazby. 

Podmínky pro získání bezúčelné hypotéky 

Bezúčelnou hypotéku můžete získat, pokud máte nemovitost, kterou dáte bance do zástavy. Objem financí, které vám banky půjčí, je obvykle limitován částkou pět milionů. Kolik přesně dostanete, se ale samozřejmě odvíjí od příjmů žadatele či žadatelů. Americkou hypotéku nelze získat bez doložení příjmů a nahlížení do registru dlužníků. Pamatujte také na to, že vám banka půjčí částku do 70 % hodnoty zastavované nemovitosti.  

Co by Vás ještě o americké hypotéce mohlo zajímat 

  • Výše úrokové sazby: Sazba neúčelových hypoték se většinou pohybuje od 3,49 % do 6 %. Sazby se ale mohou lišit banka od banky.  
  • Vyřízení americké hypotéky: Zpravidla je schvalování americké hypotéky rychlejší než u klasické. Bance totiž stačí doložit pouze příjem žadatelů a odhad zastavené nemovitosti. V průměru může celé vyřízení trvat kolem dvou a tří týdnů. 
  • U americké hypotéky nemůžete uplatňovat daňový odpočet. 
  • Možnost předčasného splacení: Splatit americkou hypotéku můžete kdykoli. Počítejte ale se sankcí, která se řídí zákonem o spotřebitelském úvěru. Například, pokud budete chtít úvěr splatit po dvou letech, co jej již splácíte, tak banka může vyžadovat 1 % z výše nesplacené částky (maximálně ale 50 000). 

Spočítejte si s námi, jak vysokou hypotéku byste mohli dostat 

Jak vysokou hypotéku byste mohli u banky žádat, vám během chvilky spočítá naše hypoteční kalkulačka.   

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu