Hypotéky
3 min čtení
Bydlete ve vlastním: Jak na první hypotéku
24.3.2022

Pořizujete si svou první nemovitost? Nabízíme vám malý přehled, díky kterému bude vaše cesta k prvnímu bytu či domu o něco snazší. Věděli jste například, že u některých bank můžete sehnat produkt, který je speciálně určen na pořízení prvního bydlení?

Kolik vám je let?

Trochu netaktní otázka, ale u hypotéky velmi aktuální. Samozřejmě je stále důležité, jaké jsou vaše příjmy a kolik máte našetřeno, ale věk hraje svou roli také.

Možná jste zaznamenali, že oblast hypoték prošla nedávno poměrně zásadními změnami, které zisk hypotéky zase o kousek ztěžují. Mladým lidem do 36 let věku chce ale Centrální banka cestu k vlastnímu bydlení naopak usnadnit, proto se jich zpřísnění netýká. Mladším ročníkům díky tomu stačí mít našetřeno pouze 10 % z půjčované částky (oproti aktuálním 20 %) a také příjmové limity jsou pro mladé lidi benevolentnější.

Až do 40 let věku máte čas si zažádat o státní hypotéku. Půjčka z tohoto programu je poskytována osobám, které žijí v manželství či registrovaném partnerství v případě, že alespoň jeden z žadatelů je mladší 40 let a zároveň alespoň jedno z vychovávaných dětí je mladší 15 let. Stát takovým osobám půjčí až 2,4 milionu na stavbu či koupi domu a na pořízení bytu či družstevního podílu můžete získat až dva miliony korun.

TIP: Pokládáte si otázku, proč bydlet ve vlastním, anebo jen přemýšlíte o tom, zdali je správná doba? Odpovědi najdete v našem videokurzu finanční gramotnosti na téma Bydlet ve vlastním.

Speciální hypotéka na první bydlení

I když už jste mimo věkovou kategorii, která by dosáhla na výhodnější hypoteční úvěr, některé banky nabízí hypotéku, která slouží k nákupu prvního vlastního bydlení. Taková hypotéka tedy není limitována věkem, podmínkou je nevlastnit žádnou jinou nemovitost.

Tento produkt nabízí například Česká spořitelna, která jej nazvala jako Prvobydlení. To můžete využít na financování bytu, v němž budete skutečně žít. Rekreační chalupu nebo garsonku na pronájem s ním sice nekoupíte, na pořízení vlastního bydlení ale může jít o zajímavý produkt pro řadu zájemců.

Zjistěte, na jak vysokou hypotéku dosáhnete

Jak vysokou částku vám banka na vaše první bydlení poskytne, vám řekne naše hypoteční kalkulačka. Kdybyste na řešení hypotéky pro financování první nemovitosti nechtěli být sami, neváhejte se na nás obrátit – naši poradci vás „hypoteční džunglí“ rádi provedou a najdou pro vás to nejlepší řešení.

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu