Hypotéky
3 min čtení
Česká národní banka oznámila nejvyšší úrokovou sazbu od roku 2002
3.2.2022

Dnes 3. 2. 2022 Česká národní banka (ČNB) oznámila na tiskové konferenci zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Celková hodnota se tak zvedá na 4,5 %. Tím se také stává nejvyšší za 20 let.

ČNB oznámení zvyšování sazeb provedla na tiskové konferenci a také prostřednictvím svého webu. Celkové zvýšení o 0,75 procentního bodu je tak reakcí na očekávání analytiků v reakci na aktuální dopad koronavirové krize na světovou ekonomiku, dodavatelské řetězce a prudce se zvyšující inflaci, jež by letos měla dosáhnout svého maxima a kterou opatření má utlumit.

Zvyšování úrokové sazby již proběhlo koncem minulého roku před Vánoci, kdy meziroční zvýšení bylo nejvyšší od roku 1997. Dle analytiků by tak úrokové sazby měly letos dosáhnout svého maxima a dle slov guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by další zvyšování nemělo být třeba a v polovině následujícího roku by sazby měly začít klesat, pokud se naplní očekávané prognózy.

Odhad České národní banky tak počítá se zhoršením vývoje ekonomiky pro rok 2022. Letos očekává růst HDP pouze o 3 % a pro rok 2023 o 3,4 %. ČNB také zvýšila odhad inflace, jejíchž průměrná hodnota v tomto roce má činit 8,5 % a následující rok pak klesnout na 3,4 %.

Na schválení dnešního zvýšení úrokové sazby se shodlo pět členů bankovní rady, zatímco pouze dva byly pro zachování staré sazby.

Kromě toho Česká národní banka zvýšila také lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,5 procenta. Lombardní sazba slouží pro obchodní banky, které si půjčují peníze od ČNB a zastavují cenné papíry. Dále pak diskontní sazbu, s níž souvisí například penále za nesplacení úvěru, taktéž o 0,75 procentního bodu, která teď činí 3,5 %.

Od těchto sazeb se samozřejmě odvíjejí úroky bankovních vkladů či úvěrů, což má za následek vyšší úrok pro podniky. O poznání jsou dražší úvěry na investice a provoz. Domácnosti pak mají dražší půjčky na bydlení.

Pokud by vás zajímala konference více do detailu, na webových stránkách České národní banky si jí můžete pustit anebo poslechnout. Zvukový nebo audiovizuální záznam najdete zde.

Pojďte zjistit, jakou hypotéku teď můžete dostat

Zajímá vás, kolik teď zaplatíte za hypotéku. Zjistěte, jak vysoký hypoteční úvěr dostanete a kolik budete měsíčně splácet. Tyto otázky vám zodpoví hypoteční kalkulačka. A jestli nechcete být na všechno to papírování kolem hypotéky, a hlavně na výběr ideálního úvěru sami, poraďte se s některým z našich zkušených poradců.

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu