Hypotéky
3 min čtení
Čím se řídit při hledání nejlevnější hypotéky?
21.12.2021

Jak byste na tuto otázku odpověděli? Hodně lidí by řeklo, že přeci úrokovou sazbou. To ale není tak úplně pravda. Úrok samozřejmě je důležitá hodnota, ale s úvěrem či hypotékou se mohou pojit také další poplatky. Kompletní roční náklady za úvěr vám úroková sazba neprozradí. Proto je dobré si všímat RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů. Toto číslo v sobě totiž zahrnuje veškeré náklady daného úvěru či hypotéky za jeden kalendářní rok.

Rozdíl mezi procentuální sazbou nákladů (RPSN) a roční úrokovou sazbou (p.a.)

Úrok je údaj, o němž se často mluví a banky jej tlačí do popředí reklam, které mají za úkol jejich hypotéku „prodat“. Jednoduše řečeno je to cena, kterou vy jakožto klient zaplatíte bance za to, že vám peníze půjčí. Úroková sazba bank se odvíjí od výše poskytnuté částky, od toho, zda je fixní, jak dlouho její fixace trvá (období, po které se úroková sazba nesmí zvednout) a také od toho, jak moc je klient z pohledu banky rizikový. Výpočet úroku z hypotéky či úvěru samozřejmě není nahodilý – banky se musí pohybovat v zákonných limitech stanovené Českou národní bankou. Například aktuální úrokové sazby hypoték míří ke 4 %. V této sazbě ale nejsou uvedené žádné další poplatky. Při výběru banky, od které si chceme půjčit, není od věci si udělat srovnání úrokových sazeb na trhu. Zásadní a na první pohled ne tak viditelný údaj je právě RPSN.

Roční procentní sazba nákladů (RPSN) představuje souhrn všech nákladů hypotéky za jeden rok. Jednoduše řečeno vyjadřuje skutečnou cenu úvěru – zahrnuje v sobě veškeré poplatky, samotný úrok a další náklady spojené s půjčkou.

RPSN jako zásadní faktor

Úroková sazba jako taková může být často bankou využívaná k marketingu, jak zmiňujeme výše. Banky se ji tedy mohou snažit alespoň na oko držet co nejníže, a rozdíl „přelít“ do jiných poplatků. Jako zájemce o hypotéku či půjčku byste se tedy určitě měli soustředit právě na RPSN, které v sobě už má započtenou úrokovou sazbu i všechny další poplatky.

Jak si spočítám, která hypotéka je opravdu nejvýhodnější

Už víme, že si při výběru máme dávat pozor nejen na výši úrokové sazby jako takové, ale sledovat hodnotu RPSN, kterou jsou banky povinny uvádět. Důležité jsou také sankční podmínky a poplatky, doba fixace úroku a tak dále. Žádný jednoduchý vzorec, kterým bychom mohli spočítat, jaká nabídka hypotéky je ta nejvýhodnější, tak k dispozici nemáme. S výběrem pro vás nejvýhodnější hypotéky vám mohou pomoci naši zkušení poradci. Ještě před tím si ale můžete sami během chvilky vypočítat parametry své hypotéky díky naší hypoteční kalkulačce.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu