Hypotéky
3 min čtení
ČNB a posílení pravomocí
26.7.2021

ČNB může od letoška přímo regulovat podmínky pro získání hypotéky 

Česká národní banka (ČNB) má od letoška nově pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud mohla bankám dávat pouze doporučení, kterými nebyly povinny se řídit. Novou pravomoc centrální banka získala poté, co Poslanecká sněmovna letos v květnu schválila novelu zákona o České národní bance. 

Co to znamená pro zájemce o hypotéky 

V praxi tato novela znamená to, že ČNB od nynějška může určovat podmínky pro získávání hypoték. Pokud tedy ČNB například nazná, že jsou aktuální podmínky příliš benevolentní a pro hypoteční trh to není dobré, může je snadno zpřísnit. Komerční banky a další poskytovatelé úvěrů pak budou muset vydané nařízení závazně dodržovat. Pokud by je banky a další poskytovatelé nedodržovaly, tak jim za jejich pochybení hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun.  

Existuje pětiprocentní výjimka 

Schválená novela bankám umožňuje, aby v každém čtvrtletí poskytly až 5 % úvěrů, které nebudou muset nařízení stanovená centrální bankou splňovat. Při uplatnění této výjimky ale banky budou muset ČNB vysvětlit, proč tak činí. Výjimka by se měla týkat zejména žadatelů, u kterých je z pohledu banky dostatečně zajištěná návratnost půjčených prostředků.  

Proč k novele vůbec došlo 

Centrální banka chce mít prostřednictvím nově nabyté pravomoci možnost pružněji zasahovat v případě negativních událostí na finančním trhu. Například totiž uvedla, že úvěrové podmínky bank a dalších poskytovatelů hypoték vnímá jako „hraničně uvolněné“. 

Co se bude dít teď: Mám spěchat do banky pro hypotéku? 

Aktuálně ČNB žádné nařízení v oblasti hypoték nevydala. Faktem ale zůstává, že podíl poskytnutých hypoték je u nás v porovnání s ostatními zeměmi EU nadprůměrný a byty jsou v tuzemsku v průměru nadhodnoceny o 18 %. Taková kombinace trh pochopitelně jistým způsobem „přehřívá“.  

Vezmeme-li v potaz i stále rostoucí zájem o investice do nemovitostí a zvyšující se ceny zejména u nemovitostí ve velkých městech, tak asi není důvod nákup nemovitosti příliš odkládat. 

Spočítejte si, jak vysokou hypotéku byste mohli dostat 

Jak vysokou hypotéku byste mohli u banky žádat, vám během chvilky spočítá naše hypoteční kalkulačka.   

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
4 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu