Investice
4 min čtení
Co je to inflace a jak nás ovlivňuje?
6.3.2022

Inflace je pojem, s nímž se setká téměř každý, kdo byť jen trochu přemýšlí nad financemi. Bez problémů na něj narazíte v denním tisku, uslyšíte ho v rádiu a teď si o něm zrovna přečtete článek. Pokračujte dál, pokud chcete lépe pochopit, co je inflace a jak nás ovlivňuje.

Co je inflace?

Odpověď na otázku „Co je inflace?“ je poměrně jednoduchá. Inflací se míní opakovaný nárůst většiny cen v ekonomice státu. V podstatě jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) konkrétny měny vzhledem k zboží a službám, jež jako spotřebitelé nakupujeme. V případě, že v ekonomice je přítomná inflace spotřebitelských cen, na nákup stejného zboží a služeb budeme potřebovat více peněz.

Opakem inflace je deflace. Tím se rozumí, že kupní síla dané měny je silnější oproti předchozím letům.

Stupně inflace

Podle toho, jak se míra inflace v roce vyvíjí, rozdělujeme jí do 3 kategorií:

Mírná inflace se pohybuje v ročním růstu o jednu cifru a z hlediska ekonomiky není považována za hrozbu. (např. 1% nárůst za 12 měsíců) Pádivá inflace se projevuje ročním nárůstem o dvě cifry a výrazně působí potíže ekonomii dané země. (např. 10% roční nárůst) Hyperinflace je nárůst o více jak tři cifry a zpravidla vede k rozpadu peněžního systému daného státu, v němž peníze ztrácí svou hodnotu.

Jak se počítá inflace?

Výpočet inflace probíhá tak, že se porovná rozdíl cen ve spotřebním koši za následujících 12 měsíců. V něm jsou zahrnuty různé položky, jež běžná domácnost využívá (nákupy, služby, doprava, vzdělání aj.). Rozdíl za toto období je pak procentuálně vyjádřen v tzv. roční inflaci.

Míru inflace České republiky se jednoduše dozvíte na stránkách Českého statistického úřadu, který jí měří a vyhodnocuje.

TIPChtěli byste uchránit své volné peníze před inflací tím, že je investujete? V desetiminutovém videokurz finanční gramotnosti se dozvíte, jak uložit peníze bezpečně a výnosně. Získejte informace, které vám ušetří nemalé peníze.

Co všechno ovlivňuje inflace?

Pokud se nad inflací více zamyslíte, dojdete k závěru, že vámi držené peníze ztrácejí na hodnotě. To znamená, že veškeré finanční prostředky, které držíte v hotovosti nebo na účtech, ztrácejí svou kupní sílu a podepisuje se i na příjmech domácnosti.

V případě zhodnocení svých peněz je důležité brát ohled i na budoucí vývoj. Průměrná inflace za rok 2021 činila 3,8 procenta, což v případě některých spořících produktů vede k tomu, že i vámi zhodnocené peníze (např. na spořícím účtu) jsou v podstatě ve ztrátě. Proto je dobré zohlednit potencionální výši inflace do každé investice, která má za následek zhodnocení vašich peněz, připočítat i její dopad.

Investicemi jsou samozřejmě myšlena všechna finanční i nefinanční aktiva. I nakoupená nemovitost ztrácí na své hodnotě. Inflace se tak podepisuje do všeho, co si dokáže udržet hodnotu, popřípadě nám dokáže vydělat peníze.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu