Hypotéky
4 min čtení
Daň z nemovitosti 2022: Vše, co potřebujete vědět
14.3.2022

Pokud jste si pořídili nemovitost či zvažujete její nákup, je určitě dobré vědět, jak funguje daň z nemovitosti. Podle čeho zjistíte, jak vysoká je daň právě z vaší nemovitosti nebo jak a kdy se k ní máte přihlásit? Odpověď na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Daň z nemovitosti vs. daň z nabytí nemovitosti

Daň z nemovitosti je poplatek, který jednou ročně odvádí majitel nemovitosti. Její výše se odvíjí od různých okolností. Abyste si mohli spočítat, kolik peněz musíte v daném roce odvést státu za svou nemovitost, je nutné vědět, o jaký konkrétní typ nemovitosti (stavby, pozemku či jednotky) se jedná. Dále se uvádí výměra, zastavěná plocha, počet nadzemních podlaží, koeficienty pro danou nemovitost a u pozemku se uvádí také výměra zastavěná nemovitými stavbami.

Možná si kladete otázku, co jsou to zmíněné koeficienty. Ty jsou pro každé město jiné a mohou se každý rok měnit. Aktuální výši koeficientů si můžete snadno dohledat na internetu, kde jsou k dispozici i kalkulačky, které výši daně za vaši nemovitost umí spočítat. Například za sedmdesátimetrový byt na Kladně byste v letošním roce na dani zaplatili 588 korun.

Jednoduché to je s daní z nabytí nemovitosti, která se platila sice jen jednou, ale byla výrazně vyšší než daň z nemovitosti. Ta je totiž od roku 2021 zrušená.

To nejdůležitější k dani z nemovitosti

Daň z nemovitosti se vás pochopitelně týká pouze v případě, že vlastníte nemovitou věc. Zde je vhodné upozornit, že se daň nevztahuje na družstevní byty – u nich je totiž faktickým majitelem družstvo, povinnost platit tuto daň vám tak odpadá.

Pokud máte nově pořízený byt, je třeba se k dani takzvaně přihlásit. Tak učiníte skrze speciální formulář, který je k tomuto účelu určen. Toto přiznání stačí podat finančnímu úřadu pouze jednou a pak už si jen nastavit trvalý příkaz tak, aby platba každoročně odešla. Je ale třeba si hlídat, zda se nemění některý z parametrů, který uvádíme výše, nebo jste neprovedli nějakou změnu na své nemovitosti. V takovou chvíli je třeba si podat přiznání nové, protože se mění výše daně. Daň se odvání za byt, dům, pozemek, ale i nebytové prostory. A kdy se k dani přihlásit? K dani se hlásíme vždy v následujícím roce od nákupu nemovitosti. Například pokud jste koupili byt v roce 2021, je třeba se k dani přihlásit nejpozději do 31. ledna 2022. Zaplatit daň je pak nutné do konce května. Z uvedeného tedy vyplývá, že v roce, kdy nemovitost pořizujete, se daňová povinnost týká ještě starého majitele nemovitosti.

Plánujete letos koupit nemovitost? Zjistěte, jak vysokou hypotéku získáte

Výši hypotéky, kterou byste mohli u banky získat, si snadno spočítáte s naší kalkulačkou. A kdybyste na celý proces výběru a vyřizování hypotéky nechtěli být sami, obraťte se na nás a nechte si dobře poradit.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu