Investice
4 min čtení
Do čeho se vyplatí investovat v roce 2022
2.2.2022

V době zvýšené nejistoty každý přemýšlí, jak uchránit své peníze před inflací, která nám neodmyslitelně ukrojuje podíl z našich kapes. Investování je jedním z možností, jak nechat naše finanční prostředky pracovat a zhodnotit je co možná nejpřijatelnějším úrokem. Pojďme si tedy říct, jaké možnosti se pro tento rok vyplatí rozhodně zvážit.

TIP: Jste v oblasti investování nováčci, pak byste si rozhodně neměli nechat ujít článek Začínáme s investováním, ve kterém se dozvíte vše potřebné, co by správný investor měl vědět.

I letos budou v kurzu kryptoměny

Investování do kryptomněn je rizikové a král tohoto odvětví je momentálně Bitcoin. Výhodou a zároveň nevýhodou je vysoká volatilita, protože během několika dnů se může investice zhodnotit i o tisíc procent a v následující půlhodině se ocitnete v záporných číslech.

Důležité je si uvědomit, že na trhu s kryptoměnami je široký výběr měn, do nichž můžete investovat. Pokud si vyberete dobře, tak vám i poměrně malá investice, ve správný čas, přinese velký zisk. Rozhodně však nejde o aktivum, do něhož byste měli investovat veškeré své volné prostředky.

V roce 2022 investujte do nemovitostí

Ceny nemovitostí jdou neustále nahoru. Nízká nabídka a vysoká poptávka šponují kupní částky nahoru, obzvlášť ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno. Pokud uvažujete o vlastním bydlení, v roce 2022 se vyplatí investovat do nemovitosti a klidně i do její rekonstrukce.

V dnešní době není problém mít nemovitost jako investici, převážně byt – pronajímat ho a tím splatit hypotéku. V budoucnu může sloužit pro potomstvo, anebo jako potenciální aktivum k prodeji.

ETF budou stále v kurzu

Stále populárnějšími se stávají ETF, chcete-li veřejně obchodované fondy, které ani letos nebudeme přehlížet. Jsou oblíbené zejména proto, že nabízí z dlouhodobého hlediska stabilní výnos, jsou diverzifikované a lépe se popasují s výkyvy trhu. S jejich pořízením navíc nejsou spojeny tak vysoké poplatky za správu.

Nejznámějším ETF je S&P 500, který nabízí těch nejlepší 500 firem z amerického trhu. Jde tak o vhodné řešení pro menší investory a ty, kteří nechtějí investovat do akcií na vlastní pěst.

Akcie nikdy nevyjdou z módy

Akciový trh je široký a otevřený i menší investorům. Není tak problém si nakoupit podíl vybrané společnosti, jako je Microsoft, Apple, Netflix a další, a to přímo ve vašem telefonu. Z dlouhodobého hlediska mohou akcie přinést velmi zajímavé zhodnocení, ale také být vynikajícím aktivem, které vám vybuduje pasivní příjem, pokud si vyberete společnost, která vyplácí dividendy.

Také je potřeba brát zřetel, že i v tomhle případě je potřeba si pečlivě vybírat, být trpělivý a nedávat průchod emocím. Vybrat dobrou, a hlavně růstově potencionální akcii, není záležitostí několika minut.

TIP: Investování není pouze o tom, že si odkládáte peníze, které chcete zhodnotit. Je potřeba přemýšlet více do detailu, a proto jsme napsali článek Inflace jako strašák pro investory, a proč na ní nezapomínat.

Nejlepší investice, která se často opomíjí, je ta sama do sebe

Na samém závěru byste samozřejmě neměli zapomínat ani sami na sebe. Je důležité investovat do vlastního rozvoje. Přemýšlíte proč? Mít znalosti, které vám pomůžou lépe se uplatnit na trhu práce, splnit si vaše sny či vám otevřít nové příležitosti, rozhodně nejsou na škodu. Znalosti nějaké problematiky – třeba investování – mohou být dobré k tomu, abyste dosáhli svého cíle, což je pro mnoho lidí důležité.

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu