Hypotéky
3 min čtení
Dosáhnete na vlastní nemovitost? Oblast hypoték letos zasáhnou změny
23.1.2022

Česká národní banka už na konci listopadu uplynulého roku avizovala zpřísnění v poskytování hypoték. Od dubna 2022 tak budou zájemci o hypotéku mimo jiné muset mít našetřených 20 % z půjčované částky. Než ale budete házet flintu do žita s tím, že teď už hypotéku vůbec nemůžete dostat, přečtěte si raději celý článek. Zpřísnění totiž nedopadne na všechny z nás stejně.

Kromě nutnosti mít místo stávajících 10 % našetřeno hned 20 % z půjčované částky Česká národní banka obnovila také další příjmové limity pro poskytování hypoték. Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna na hodnotě 8,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude činit 45 %.

Mladé lidi chce ČNB v pořízení vlastního bydlení podpořit

Uvedená zpřísnění se totiž nebudou týkat osob do 36 let věku. I poté, co nová pravidla vstoupí v platnost, bude osobám do 36 let stačit mít našetřeno pouze 10 % z půjčované částky. Zároveň uvedený limit DTI bude také benevolentnější – banka jej pro mladé žadatele stanovila na hodnotě 9,5. Stejně tak limit DSTI bude pro žadatele do 36 let mírnější, činit bude 50 % oproti 45 %, které platí pro žadatele starší 36 let.

Zpřísnění dopadne na starší ročníky a ty, kteří chtějí investiční nemovitost

V praxi by mělo zpřísnění dopadnout v podstatě pouze na starší ročníky a ty, kteří si nemovitost nekupují na to, aby v ní sami bydleli. ČNB v podstatě dala najevo, že chce znesnadnit nákup investičních nemovitostí.

Proč ČNB zpřísňuje?

Zpřísněním prý centrální banka reaguje na plošné uvolňování úvěrových standardů bankami a zvyšující se nadhodnocení cen bytů v Česku. Dle odhadů ČNB byly ve druhém čtvrtletí tohoto roku ceny nadhodnoceny o necelých 25 %, u investičních nadhodnocení činilo dokonce 30 %! Ceny bytů sice rostou ve všech evropských zemích, v Česku ale nárůst patřil k těm nejvyšším.

S pořízením bytu zbytečně neotálejte

Když se tedy bavíme o pořízení bytu, tak asi není na co čekat. Otázku, jak vysokou hypotéku dostanete a kolik budete měsíčně splácet, vám zodpoví hypoteční kalkulačka. A jestli nechcete být na všechno to papírování kolem hypotéky, a hlavně na výběr ideálního úvěru sami, poraďte se s některým z našich zkušených poradců.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
4 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu