Zelená energie
6 min čtení
Fotovoltaika jako ekologická alternativa k drahým energiím
13.4.2023

Přemýšlíte o tom, jak byste mohli z dlouhodobého hlediska ušetřit na ceně elektrické energie? Na výběr máte z několika možností. Uniknout by vám rozhodně neměla fotovoltaika. Jde o ekologické řešení, jak dlouhodobě snížit náklady v oblasti energií. Pojďme si blíže představit fotovoltaiku a vše, co byste o ní měli vědět.

Jak funguje fotovoltaika?

Fotovoltaika (FVE) je označení pro jev, při němž se fotony světla, které působí na různé materiály, přeměňují v elektrický proud. Fotovoltaické panely (známé jako solární panely) jsou vyrobené nejčastěji z křemíku, který funguje jako vodič. Při procesu přeměny slunečního záření vzniká stejnosměrný proud. Abychom solární energii mohli využít v domácnosti, musí mít fotovoltaická elektrárna střídač (měnič). Ten přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý, který má využití v našich domácnostech.

Pro správné fungování solárních panelů je důležitý jejich sklon. V našich krajinách je to 35 až 45 stupňů. Tento úhel zajišťuje ideální podmínky pro dopad slunečního světla a jeho přeměnu v energii.

3 důvody, proč si pořídit fotovoltaiku na vaši střechu

Jedním z hlavních důvodů, proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu je jistá míra nezávislosti. Solární panely snižují závislost na dodavatelích energií, a pakliže tomuto systému přizpůsobíte vaši domácnost, můžete se stát zcela soběstačnými. Počítat ale musíte s tím, že se vám cena instalace fotovoltaické elektrárny navýší.

Fotovoltaika je ekologické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí. Při vytváření elektrické energie nevznikají žádné emise, a tudíž nedochází k znečišťování ovzduší a nevytváří se žádné odpady. Životnost solárního panelu je zhruba 25-30 let. Během jednoho roku dokáže fotovoltaický panel vytvořit energii, která byla využita na jeho výrobu.

Hlavním důvodem je očekávaná úspora energie. Vyrobená elektřina je „zdarma“. Počítat musíte s počáteční investicí, která se vám v průběhu let vrátí. Při ideálních podmínkách se návratnost pohybuje od 7 do 10 let.

VĚDĚLI JSTE, ŽE… pořízením fotovoltaického systému zvyšujete hodnotu nemovitosti? Ve chvíli, kdy dům nabídnete do inzerce, stává se atraktivnější pro kupujícího. Pokud máte dům pojištěný, nezapomeňte si aktualizovat pojistnou smlouvu.

Na kolik vás vyjde fotovoltaická elektrárna?

Cenu fotovoltaické elektrárny ovlivňuje mnoho faktorů. Výraznou roli hraje kvalita a velikost solárních panelů, jejich počet, a především očekávaný výkon. Průměrná cena se pohybuje kolem 250 až 290 tisíc korun za elektrárnu o výkonu 6 kWp, která za rok vyrobí 6 až 7 MWh energie.

Cenu fotovoltaiky vám sníží dotace

V rámci programu Nová zelená úsporám můžete náklady na pořízení fotovoltaického systému výrazně snížit. Stát vám po úspěšné instalaci proplatí 40­–200 tisíc korun. Výše dotace se odvíjí od výkonu a druhu systému.

Na příspěvek mají nárok vlastníci rodinných domů, řadově uspořádaných jednotek či příspěvkové organizace zřízené územní samosprávou. S vyřízením dotace vám dokáže pomoci i dodavatel, který vám fotovoltaiku instaluje, a tak už od samotného začátku budete vědět, v jaké výši bude proplacena.

Výhody a nevýhody fotovoltaického systému

Před tím, než fotovoltaický systém pořídíte, je potřeba si uvědomit, jaký užitek vám přinese. Pojďme si v krátkosti shrnout pro a proti, podle nichž byste se měli rozhodnout, jestli je tento obnovitelný zdroj energie vhodným řešením pro vaši domácnost.

Výhody

  • Fotovoltaické systémy využívají sluneční záření jako obnovitelný zdroj energie, který není omezen zásobami.
  • Snižuje náklady na využitou elektřinu v domácnosti a tím i vaši závislost na dodavateli energie.
  • Fotovoltaické systémy jsou relativně jednoduché na instalaci a mají minimální nároky na údržbu.
  •  Solární panely mají dlouhou životnost a mohou vydržet 25 až 30 let, což z nich činí skvělou dlouhodobou investici.

Nevýhody

  • Pořízení fotovoltaického systému nemusí být ve vašich finančních možnostech
  • Závislost na slunečním záření a případné sezónní výkyvy, které snižují produkci energie.
  • Střecha musí být správně orientována a mít dostatek prostoru pro umístění panelů.
  • Pokud budete chtít solární energii využívat ve chvíli, kdy fotovoltaika nevyrábí elektřinu, je potřeba pořídit akumulátor.
  • Vaše nemovitost musí splňovat stanovené normy k instalaci fotovoltaiky.

S čím se fotovoltaický systém nejčastěji kombinuje?

Fotovoltaické systémy se často kombinují s jinými technologiemi, aby se zvýšila efektivita a spolehlivost tohoto zdroje energie. Mezi nejčastější kombinace patří:

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo umožňuje použít nevyužitou elektrickou energii z fotovoltaiky pro provoz tepelného čerpadla, které zajišťuje vytápění a ohřev vody. Tím se snižuje spotřeba energie z distribuční sítě a zvyšuje se energetická soběstačnost domácnosti.

Fotovoltaika s akumulátorem ukládá přebytečnou elektrickou energii do baterie, která slouží jako záložní zdroj v případě výpadku sítě nebo poklesu vyrobeného proudu. Tím se zvyšuje bezpečnost a stabilita elektřiny, kterou můžete využít.

Fotovoltaika s hybridními systémy kombinuje sluneční energii s jiným obnovitelným zdrojem, například větrnou turbínou nebo bioplynovou stanicí. Zvyšujete možnost energetické soběstačnosti a zároveň snižujete závislost na jednom typu energie.

Poradíme vám s fotovoltaikou i pro váš rodinný dům

Zaujala vás fotovoltaika a myšlenka obnovitelného zdroje energie? Rádi s vámi probereme možnost instalace. Seznámíme vás se všemi informacemi a společně najdeme správný zdroj obnovitelné energie. Navštivte náš web zelená energie a vyplňte několik důležitých údajů. Jeden z našich specialistů vás v následujících dnech kontaktuje.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu