Hypotéky
3 min čtení
Hypoteční kalkulačka – jak s ní pracovat a vybrat si nejvýhodnější hypotéku?
12.5.2021

Hypoteční kalkulačka vám při výběru hypotéky může ušetřit dost času. Nabídne vám jednoduché porovnání úrokových sazeb a orientační výši vašich splátek.
Vybrat si vhodnou hypotéku na míru svým potřebám a adekvátně svým finančním možnostem může být oříšek. Velmi se proto může hodit komplexní porovnání jednotlivých hypoték. Nejčastěji se hypotéky porovnávají skrze hypoteční kalkulačky, které vám po vyplnění všech důležitých informací nabídnou porovnání toho, co aktuálně banky nabízí.
Použití hypoteční kalkulačky vám také může ušetřit dost času. Bez využití kalkulačky vypadá porovnání hypoték tak, že si otevřete weby jednotlivých bank a spočítáte si hypotéku jednotlivě vždy u každé banky zvlášť. To může zabrat hodně času a lidé zpravidla končí po třetím či čtvrtém pokusu. U hypoteční kalkulačky ale stačí, když všechna potřebná data vyplníte jen jednou. Kalkulačka porovná nabídky bank za vás a nabídne vám výsledné porovnání výše hypotéky u jednotlivých bank.
Samotná práce s hypoteční kalkulačkou je jednoduchá. Začnete výběrem účelu, za kterým si hypotéku berete. Tedy zda například kvůli koupi bytu či domu, nebo za účelem koupě pozemku či za úplně jiným účelem. Následně uvedete, jak velkou hypotéku si plánujete vzít. Průměrná výše hypotéky se v současné době pohybuje okolo 3 100 000 Kč, uvažujme tedy například tuto výši. Následně je potřeba uvést, jakou hodnotu má například byt, který si na hypotéku chcete koupit. Zpravidla musí mít hodnotu vyšší, než je vaše hypotéka, protože hypotéky se nejčastěji poskytují na 70–80 % hodnoty nemovitosti. Ve výjimečných případech banky poskytují i 90% hypotéky, ale nebývá to pravidlem.
Dále si zvolíte, jak dlouho chcete hypotéku splácet, a to v rozmezí od 1 roku do 30 let. Hypoteční kalkulačka vám pak spočítá orientační výpočet hypotéky, úrokové sazby, průměrné splátky a další podrobností. 
Díky hypoteční kalkulačce zjistíte, na jakou výši hypotéky dosáhnete vzhledem ke svým aktuálním příjmům, výdajům a například dalším dluhům. Můžete tak výpočty z kalkulačky použít i k orientaci v tom, jak drahou nemovitost si můžete koupit.
Běžně se setkáte s tím, že hypoteční kalkulačky po vás budou chtít kontakt. To je poměrně běžná věc a děje se tak z několika důvodů. Například aby bylo kam vám výsledné nabídky bank poslat. Někdy se také stává, že nabídka je platná jen několik dnů po orientačním výpočtu a pokud na sebe nenecháte kontakt, nebylo by jednoduché vás následně propojit s někým, kdo už s vámi může konkrétní nabídku prokonzultovat do detailu. Museli byste si nechat vypracovat novou nabídku, a ta by se od té původní mohla lišit.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu