Hypotéky
3 min čtení
Hypoteční kalkulačka zdarma: dosáhnete na úvěr?
31.12.2020

Kupujete nebo stavíte nemovitost? Refinancujete? Rekonstruujete? Pak budete s největší pravděpodobností potřebovat hypoteční úvěr. Při výběru toho správného je ale potřeba si dávat dobrý pozor. V České republice je v současné době 775 000 obyvatel v exekuci, znatelná část z nich právě kvůli špatně uzavřeným hypotékám. Jak ale vybrat?

V dnešní době naštěstí existuje celá řada hypotečních kalkulaček, které Vám pomohou se zorientovat na trhu s hypotékou. Funguje to úplně jednoduše. V první řadě je třeba si určit několik základních věcí.

  • účel hypotéky
  • kupní cena dané nemovitosti
  • výše hypotéky
  • jak dlouho chcete splácet
  • doba fixace úroku

Účel hypotéky

Účel Vaší hypotéky se samozřejmě liší případ od případu. Pokud si nebere hypotéku přímo na bydlení, tedy výstavbu, rekonstrukci, či koupi nemovitosti, je dobré zvážit, zda se pro Vás nehodí spíše jiný typ půjčky.

Kupní cena nemovitosti

Kupní cena je důležitá hlavně pro věřitele. Jednak Vám totiž podle takzvaného LTV na koupi nemovitosti mohou půjčit maximálně 90 % ceny nemovitosti a jednak si potřebují ověřit, že se jim vyplatí Vám půjčit. Velmi často totiž za hypotéku budete ručit právě tou nemovitostí, na kterou si půjčujete.

Výše hypotéky

Dobře si spočítejte, kolik peněz vlastně potřebujete. Když si půjčíte málo, budete potom muset narychlo shánět další peníze za mnohem horších podmínek. Když si naopak půjčíte moc, zaplatíte více na úrocích a Vaše splátky budou zbytečně vyšší, nebo budete platit déle. 

Jak dlouho chcete splácet

Dobu splácení si můžete víceméně nastavit Vy sami. Při delší době splácení jsou sice jednotlivé splátky menší, ale zase zaplatíte více na úrocích. Když půjčku splatíte rychleji, je to levnější, ale zase to může být velká zátěž pro rodinný rozpočet. Některé hypoteční kalkulačky dokonce hledají hypotéku i dle Vašich příjmů.

Doba fixace úroku

Doba fixace úroku je, jak už vyplývá z názvu, doba, kdy se výše úroku nemění. Po jejím vypršení Vám banka úrok pravděpodobně trochu zvýší. Tradičně se hypotéka fixuje na pět let. Hypotéky s delší fixací mají už předem nastavený vyšší úrok než půjčky běžné, aby na nich banka netratila. Výhodou ale je, že Vaše výdaje za hypotéku se po dobu fixace jistojistě nečekaně nezvýší.

Mějte ale na paměti, že hypoteční kalkulačka hledá půjčku nejpodobnější Vašim požadavkům, takže se nemusí najít taková, která bude úplně přesně podle Vašich představ. Výběr hypotéky rozhodně nepodceňujte, koneckonců, potom tu s Vámi bude ještě dlouho. Nebojte se požádat o konzultaci. A začněte teď hned, zdarma, online a během okamžiku v naší kalkulačce!

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu