Hypotéky
5 min čtení
Hypotéka na družstevní byt
10.11.2021

Nedosáhnete na vlastní bydlení? Řešením může být družstevní byt 

Ceny nemovitostí stále rostou, a tak lidé hledají různé varianty, jak na vlastní bydlení dosáhnout. Jednou z nich může být i koupě družstevního bytu. Co to vlastně znamená pojem družstevního bydlení a jak na takový byt získat hypotéku? Pokud si tyto a další otázky ohledně družstevního bytu kladete, pokračujte ve čtení. 

Družstevní byt: Je opravdu váš? 

Vlastníkem družstevního bytu je právnická osoba – v případě družstevního bytu je touto osobou družstvo. Co tedy vlastníte vy v případě, že si družstevní byt pořídíte? Za své peníze získáte podíl v družstvu. Tímto podílem je bytová jednotka, za kterou jste zaplatili. S koupí družstevního podílu tak dostanete nájemní smlouvu na dobu neurčitou. V katastru nemovitostí ale nebudete uvedeni jako vlastník nemovitosti vy, ale družstvo, které obvykle vlastní celý bytový dům.  

S odkupem družstevního podílu se stáváte členem družstva – to vám zaručuje právo nájmu v konkrétním bytě. Máte tedy jistotu, že v bytě můžete bydlet už napořád za předpokladu, že hrubě neporušíte stanovy družstva. V takovém případě musíte byt opustit, družstvo vás vyplatí, ale částka je obvykle o dost nižší než tržní cena. Sami ale svůj podíl samozřejmě můžete kdykoli prodat nebo na někoho bezúplatně přepsat.  

Tip: Před nákupem družstevního bytu určitě doporučujeme důkladně pročíst stanovy družstva. Tyto stanovy obvykle najdete na webu daného bytového družstva anebo vám je poskytne někdo ze členů představenstva družstva. Také se seznamte s hospodařením družstva – pokud totiž má družstvo například dluhy, stáváte se dlužníkem i vy jakožto majitel podílu v družstvu.

Jak získat hypotéku na družstevní byt a jaké jsou podmínky 

Půjčka na družstevní byt má své specifikum v tom, že u ní není možné ručit kupovaným bytem (v našem případě družstevním podílem). Při financování hypotéky na družstevní byt tak máte tři možnosti. První možností je zástava jiné nemovitosti druhou pak tzv. předhypoteční úvěr a za třetí můžete nákup financovat také jiným úvěrem či kombinací více úvěrů. Nyní se podíváme blíže na uvedené tři možnosti. 

Zastavení jiné nemovitosti 

Jak píšeme výše, družstevním bytem není možné ručit. Můžete ale bance ručit jinou nemovitostí, a to vaší či třeba vašich rodičů nebo dalších příbuzných, kteří budou ochotni se za vás zaručit. Zároveň se hodí vědět, že v případě, že by daný byt v budoucnu přešel do osobního vlastnictví, může zástava přejít na tento byt.  

Předhypoteční úvěr 

Tato varianta přichází na scénu, pokud máte písemný příslib družstva, že byt časem přejde do osobního vlastnictví. Konkrétní podmínky pro jeho získání se různí banka od banky. Obecně ale platí, že nemovitost má do osobního vlastnictví přejít maximálně do dvou let. Nevýhodou je, že předhypoteční úvěr bývá dražší než klasická hypotéka. V okamžiku, kdy byt přejde do osobního vlastnictví, se ale mění předhypoteční úvěr v klasickou hypotéku. 

Financování úvěrem 

V případě, že nemáte nemovitost, kterou by se dalo ručit, ani vidinu převodu do osobního vlastnictví, můžete sáhnout po financování úvěrem. Jde ale o nejdražší ze zmíněných variant. Pro financování družstevního bytu lze využít například úvěr ze stavebního spoření. Na rozdíl od hypotéky je ovšem možné touto cestou získat pouze nižší částku (zpravidla max. dva miliony) s vyšším úrokem a na kratší dobu splácení (většinou na max. 18 let). Při koupi levnějšího bytu ale může jít o dobrou variantu, pokud nemáte nemovitost k ručení. Pro čerpání tohoto úvěru není nutné mít založené stavební spoření.  

V úvahu také připadá kombinace více úvěrů. Například si můžete vzít více tzv. půjček na bydlení či spotřebitelských úvěrů. Jde ale o drahou variantu a je možné, že vám banky odmítnou půjčit. 

100% hypotéka na družstevní byt: Je možné ji získat? 

Odpověď je jednoduchá – není. Stoprocentní hypotéku už dnes nezískáte nikdy, protože jejich poskytování zcela zakázala Česká národní banka. I na družstevní byt je tedy nutné mít našetřenou část z pořizovací ceny dle pravidel banky.  

Jak vysokou hypotéku můžete získat, spočítá naše kalkulačka 

Pokud vás zajímá, jak vysokou hypotéku můžete získat, zkuste naši hypoteční kalkulačku. S vyřízením hypotéky, ale i výběrem nejvhodnější varianty pro pořízení družstevního bytu vám pak rádi poradí naši zkušení poradci.  

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu