Hypotéky
4 min čtení
Hypotéka pro cizince a jak jí u nás mohou získat
28.3.2022

Přemýšleli jste někdy nad tím, zdali jako občan jiné země žijící v České republice, můžete získat hypotéku? Tahle možnost rozhodně není nikterak vyloučená, jen to obnáší více úsilí než pro rodilé Čechy. Pokračujte ve čtení, abyste získali veškeré informace, které jsou s hypotékou pro cizince spojeny.

Jak k hypotéce pro cizince přistupují banky?

První místo, kam zamíří každý, kdo bude chtít zřizovat hypotéku, bude banka. České bankovní instituce se k financování vlastního bydlení pro cizince rozhodně nestaví zády. Na druhou stranu přístupy se u jednotlivých bank značně liší. Pokud u jedné neuspějete, rozhodně není třeba nic vzdávat.

Jaké faktory jsou pro banku důležité při poskytnutí hypotéky?

Jak se dá očekávat, aby banka poskytla hypotéku cizinci, bude na žadatele posuzovat z několika hledisek.

1. Země původu

Tím nejdůležitějším faktorem je samozřejmě země původu. Banka mnohem snáze vyhoví občanům, kteří pocházejí ze zemí Evropské unie než těm z třetích zemí, jež berou jako více rizikové.

Mezi žadatele z třetích zemí patří:

  • Američané,
  • Kanaďani,
  • Japonci,
  • a další.

Vzhledem k původu cizince mohou banky některé oblasti zařadit do tzv. rizikových zemí. V tomto případě mají lidé pocházející z těchto oblastí mnohem těžší podmínky pro to, aby získali hypoteční úvěr. Sem mohou patřit občané z Alžírska, Nigérie, Kyrgyzstánu, Afganistánu či Vietnamu.

2. Druh pobytu

Dalším důležitým faktorem je i druh pobytu. Ideální je, pokud vám ministerstvo vnitra schválilo trvalý pobyt, tím máte jistotu, že hypotéku vyřešíte mnohem rychleji. O trvalé bydliště si může u nás požádat cizinec, pokud na území Česka žije více jak 5 let.

Výhodnou variantou je i přechodné bydliště na území ČR, o které mohou žadatelé z EU požádat po 3 měsících. Tento krok by samozřejmě neměl být nikterak obtížný.

Problém nemusí být ani ve chvíli, pokud žijete delší dobu na území České republiky, minimálně však 3 roky.

3. Příjmy

Příjmy jsou nutné k tomu, abyste o hypoteční úvěr mohli vůbec zažádat. Kromě její výše se zohledňuje i to, odkud finanční zdroje jsou. S tím je také spojen i typ úvazku, ale také jestli jste zaměstnanec nebo podnikatel.

Pokud pracujete jako zaměstnanec na dobu neurčitou a máte smlouvu v České republice, což celkový proces poměrně zjednodušuje. Potřeba bude doložit výši příjmů, které získáte od zaměstnavatele. V případě smlouvy v zahraničí je nutné dodat i překlad pracovní smlouvy.

Banky rozhodně na podnikatelskou činnost hledí jako na více rizikovou, a to i u občanů České republiky. Proto od vás bude chtít daňové přiznání, a to zhruba v období posledních dvou let, ale i zde se mohou jednotlivé finanční instituce od sebe lišit.

4. Vlastní finance

Před podání žádosti musíte počítat i s tím, že vám banka na celou nemovitost nepůjčí. Občané České republiky potřebují minimálně 20 % vlastních zdrojů. Cizinci to mají o poznání obtížnější a k úspěšnému vyřízení je potřeba 40 % z kupní ceny. Navíc veškeré dokumenty musí být soudně přeloženy do češtiny a náročnější je administrativa s vyřízením úvěru, kterou si banky mohou účtovat.

Zjistěte, jakou nejlepší nabídku můžete získat

Kromě výše zmíněných bodu je pro vás také důležitá výhodnost úvěru. S naší hypoteční kalkulačkou si jednoduše necháte porovnat nabídky jednotlivých bank. Pak už jen záleží na vás, kde zkusíte zažádat.

 

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu