Hypotéky
3 min čtení
Hypotéka pro mladé: Jak bydlet ve vlastním?
22.11.2021

Vlastní bydlení. Dvě slova, která jsou často považována za jednu z životních met, podobně jako třeba úspěšné ukončení studia, svatba či první potomek. Aktuálně je ale stále těžší vyhnout se zprávám o tom, jak moc je v současné době hypotéka zejména pro mladé lidi nedostupná. Z toho jde člověku trochu hlava kolem, a tak jsme nachystali přehledný článek věnovaný první hypotéce. 

Hypotéka pro mladé u tradičních bank 

Cesta k hypotéce se ztěžuje už nějaký ten pátek, a to zejména pro mladé lidi. Banky si ale před časem uvědomily, že mladí lidé zkrátka ještě nemají vysoké platy, a tak si nestihli vytvořit dostatečné úspory. Zároveň je ale u těchto lidí velký předpoklad, že jejich příjmy i úspory v letech porostou a hypotéku zvládnou dobře splácet. To si uvědomuje i stát, a tak sněmovna letos v březnu schválila novelu, která dává bankám pravomoc zvýhodnit mladé žadatele o hypotéku do 36 let.  

To v praxi znamená, že banky mohou mladým žadatelům poskytnout až 90% hypotéku. Stačí tedy mít našetřených 10 % z kupované nemovitosti. Nyní je přitom často požadováno kolem 80 % z ceny nemovitosti, což dělá hlavně z bytů ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, nedosažitelnou záležitost. Shovívavější mohou být banky i v rámci poměru čistého měsíčního příjmu žadatele vůči měsíční splátce hypotéky. Hodí se také vědět, že některé banky výhody nesměřují pouze na mladší ročníky, ale také na ty, kteří si pořizují své první bydlení.  

Jak mladým lidem pomůže stát? 

Státní hypotéka je pojem, o kterém už jste možná slyšeli. Stát chce tímto způsobem mladým lidem usnadnit získání vlastního bydlení. V aktuálním roce 2021 stát tento úvěr nabízí v rámci programu Vlastní bydlení. Půjčka z tohoto programu je poskytována osobám, které žijí v manželství či registrovaném partnerství v případě, že alespoň jeden z žadatelů je mladší 40 let a zároveň alespoň jedno z vychovávaných dětí je mladší 15 let.  

Nečekejte ale, že stát poskytuje cokoli, co by se dalo označit jako 100% hypotéka pro mladé. Tu ale, abychom byli fér, nedostanete nikde. Maximálně je stát ochoten půjčit 2,4 milionu na koupi či stavbu domu. Na koupi bytu či družstevního podílu dostanete maximálně dva miliony korun. Státní půjčku lze splácet 20 let.  

Kolik mi banka půjčí? 

Jak vysokou částku vám banka na nové bydlení poskytne, vám řekne naše hypoteční kalkulačka. A pokud potřebujete s hypotékou pomoct, neváhejte se na nás obrátit – naši poradci s vámi najdou řešení vaší bytové situace. 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu