Hypotéky
4 min čtení
Hypotéka v roce 2021: Připravte se na změny
25.1.2021

Od roku 2021 máme všichni vysoká očekávání, doufáme ve změny. A ty změny přijdou, jen asi ne úplně ty, které bychom si přáli. Celosvětová krize má nepopiratelný dopad na tuzemskou i zahraniční ekonomiku, a to se projeví i na trhu s hypotékami. V loňském roce Češi získali hypotéky v objemu 254 miliard korun. Tím byly překonány rekordy z let 2016 a 2017, letos v další pokoření rekordů doufat nemůžeme. Co všechno se ještě změní? Má cenu v tomto roce uzavírat půjčku na nemovitost? A co úrokové sazby?

Pro začátek si musíme konkrétně určit, s jakými změnami je třeba počítat:

  • větší obezřetnost bank

  • zvýšení cen nemovitostí

  • pozastavení legislativních změn v bankovnictví

Větší obezřetnost bank

Je zcela logické, že si banky budou v nastávající krizi dávat mnohem větší pozor, komu vlastně půjčují. Dále je třeba počítat s mnohem střízlivějšími odhady cen nemovitostí a samozřejmě také se zvýšením úroků. Ještě loni jste mohli získat půjčku s fixním ročním úrokem začínajícím na 1,59 % ročně, což je opravdu dobrá nabídka. Letos ale ceny půjček pravděpodobně porostou. Kam až se vyšplhají, to se nedá přesně určit. Index RPSN (roční procentní sazba nákladů = celková nákladovost hypotéky), která se v současné době pohybuje kolem 2 % p.a., poroste také.

Zvýšení cen nemovitostí

Překvapivě i přes probíhající krizi neklesá poptávka po stavebních parcelách a nemovitostech. Prodejci tedy nemají důvod nic měnit a ceny i v tomto roce porostou. Mění se ale legislativa spravující daňové odpočty z hypotéky. Od 1. ledna si z půjčky můžete na daních odečíst maximálně 150 000 Kč, předtím to u dražších nemovitostí mohlo být až 300 000 Kč. Proto bylo v prosinci zaznamenáno rekordní množství uzavřených hypoték, aby kupující ještě stihli využít výhodné daňové úlevy.

Pozastavení legislativních změn v bankovnictví

Loni v průběhu první karantény vláda odhlasovala možnost odložení hypotečních splátek pro lidi, kterým se z důvodu koronakrize omezil, nebo zcela zastavil příjem. Toto byl společně s již zmíněným nastavením maximální daňové úlevy jeden z posledních legislativních kroků v této oblasti. V současné době je celá republika tak moc zahlcena jinými problémy, že na reformu bankovnictví prostě nezbývá čas. Přechod hypotečního bankovnictví do online podoby tak zůstává na mrtvém bodě. 

Průzkumy ale ukazují, že většina lidí považuje hypotéku za příliš komplexní rozhodnutí, než aby se dala vyřešit online. To není tak úplně pravda. Existují online poradenské bankovní služby, které se o výběr té nejvhodnější půjčky postarají za vás. Neotálejte, protože výhodnější nabídky než teď pravděpodobně několik dalších let vůbec neseženete. Nechte si srovnat hypotéky! Nezabere to moc času a je úplně zadarmo. Tým odborníků vám pomůže najít to nejvhodnější řešení přímo na míru. Vyplatí se to.

Zjistěte, jaké máte možnosti

Nevíte, na jak vysokou hypotéku a za jakou cenu dosáhnete? Není nic jednoduššího než použít on-line hypoteční kalkulačku a nezávazně získat přehled nabídek vám přímo na míru. Výsledky u sebe máte okamžitě a je to zcela zdarma.


Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu