Investice
4 min čtení
Inflace jako strašák pro investory a proč na ní nezapomínat
3.1.2022

Určitě jste v nějaké souvislosti slyšeli nelibě znějící slovo inflace. Setkáváme se s ním každý rok, obzvlášť v souvislosti se zdražováním zboží a služeb. Investování se zdá být dobrý způsob, jak zabránit inflaci, aby si ukrojila neviditelný podíl z peněz, které máte volně a dlouhodobě k dispozici. Pojďme se blíže podívat na inflaci a její dopad na investice.

Co je to inflace?

Inflace se týká všech ekonomických států. Její výše se mění a odvíjí od celkového hospodaření státu. V období ekonomické krize se projevuje mnohem výrazněji. Pojem inflace vyjadřuje opakovaný nárůst cen v dané ekonomice v porovnání s předchozími 12 měsíci. Nejcitelněji se projevuje na spotřebních cenách, díky čemuž dochází ke zdražování zboží, které už nepořídíme za tu stejnou cenu.

Proč je dobré počítat s inflací při investování?

Inflace samozřejmě znehodnocuje jakékoliv volně dostupné peníze. Nejvíce to samozřejmě pocítí ti, kteří je nechají ležet na běžném či spořícím účtu, kde svou hodnotu ztrácí snadno. Průměrná inflace v České republice je 3,5 %, což znatelně pocítíte u vyšších částek.  Podobně na tom jsou i investované finance, a proto je důležité mít neviditelného žrouta peněz započítaného v potencionálním výnosu.

Investiční inflace v příkladu

Nejlepším bude, když si ukážeme investici a inflaci na konkrétním příkladu. Dejme tomu, že si pořídíte nemovitost v hodnotě 2 500 000 Kč. Po roce držení její cena stoupne na 3 000 000 Kč. Na první pohled se může zdát, že jste vydělali 500 000 Kč, ale pokud do této částky započítáte roční inflaci, která by činila v průměru 3 %, tak váš reálný výnos je 485 436,89 Kč, a to ještě nesmíte zapomínat na 15% daň z příjmů fyzické osoby.

Podobně tak můžete přemýšlet o jakékoliv investici, kterou chystáte udělat. Samozřejmě jedním z hlavních cílů investování je uchránit peníze před jejich budoucím znehodnocením, a tak se například 4% roční zhodnocení nejeví jako dobrá investice pro udržení hodnoty peněz.

Proto v dnešní době není vhodné ukládat z dlouhodobého hlediska své peníze na spořící účet, na němž nezhodnotíte úspory, jelikož průměrná roční úroková sazba u většiny bank je necelé dvě procenta.

Kam tedy investovat?

S vysokým růstem inflace se pojí velký zájem o komodity. Těmi mohou být drahé kovy (zlato, stříbro atd.), ale také nemovitosti, které v dnešní době neztrácejí na hodnotě, ba naopak. Dobrou volbou mohou být fondy zaměřené na nemovitosti.

Mnohem obtížnější je pak určit, která další aktiva dokážou předčít předpokládanou výši inflace. Akcie, pokud jsou správně vybrané, poskytnou velmi dobrou ochranu. Musíte však mít na paměti, že i zde jsou rizika, jež musíte zohlednit.

Dnes se mohou zdát i jako dobrou investicí kryptoměny. Ty v mnoha případech dokážou nabídnout vysoké zhodnocení v krátkém čase, ale také celkem vysoký hazard, jelikož nejsou regulované žádnou státní institucí.

Proto vám doporučujeme před každou investicí udělat podrobnou analýzu, abyste měli všechny potřebné informace. Díky tomu budete mít lepší znalost potencionálních výnosů i rizik. V opačném případě se obraťte na odborníka.


Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu