Hypotéky
4 min čtení
Jak na hypotéku: pět věcí, na které byste si měli dát pozor
31.12.2020

V současné době je v České republice 775 000 obyvatel v exekuci, to je celých 8 % naší populace. Značná část těchto exekucí je zapříčiněna neschopností splatit hypotéční úvěr. Je uzavírání hypotéky opravdu tak nebezpečné? Co je to fixační období, nebo RPSN? A na co hlavně si máte dát pozor? 

Když vše uděláte správně, je hypotéka skvělým nástrojem pro rychlou koupi nemovitosti. Je ale potřeba dát si pozor na velké množství pastí a háčků, které na nás banky chystají. Dnes se podíváme na ty nejzásadnější:

  • výběr poskytovatele
  • úroková sazba 
  • poplatky
  • LTV
  • smlouva

Výběr poskytovatele hypotéky

V televizi v jednom kuse běží reklamy na úžasně výhodné půjčky a hypotéky s minimálním úrokem. To samozřejmě není celá pravda, bankám jde v první řadě o to, aby na Vaší hypotéce vydělaly. Proto je při výběru poskytovatele úvěru dát velký pozor a vše dobře zvážit. Vždyť přece při nakupování nemovitosti taky hned nevezmete tu, která se Vám líbí zvenčí.

Úroková sazba hypotečního úvěru

Úroková sazba je nejspíše tou nejsledovanější a také nejvíce inzerovanou částí úroku, ale pozor! To, že má Vámi vybraná hypotéka nízkou úrokovou sazbu, ještě nutně neznamená, že je výhodná! Kromě jiného se úroková sazba v průběhu splácení může měnit. Hypoteční sazba inzerovaná v reklamě platí jen pro takzvané fixační období, tedy předem stanovenou dobu, kdy se výše úroku nemění a hypotéka se nedá bez sankcí splatit. To pro banku samozřejmě nemusí být výhodné, a tak všeobecně platí, že čím delší fixace, tím vyšší splátky. V současné době jsou úrokové sazby relativně nízké, takže se Vám delší fixace může vyplatit. Nic nezkazíte konzultací s odborníkem.

Poplatky spojené s hypotékou

Kromě samotných splátek vyžaduje uzavření hypotéky celou řadu poplatků. Poplatek za odhad nemovitosti, poplatky za vyřízení a vedení úvěru… To vše je schováno pod zkratkou RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů. Jde o procentuální vyjádření ročních nákladů hypotečního úvěru, tedy kolik procent celé hypotéky tvoří všechny poplatky a splátky, které uhradíte za jeden rok. Jednoduše řečeno, čím vyšší RPSN, tím dražší půjčka. Stále Vám to není úplně jasné? Můžete se zeptat odborníků! Úplně zadarmo a klidně hned teď!

LTV

LTV, z anglického „loan to value“, je procentuální poměr celkové hodnoty nemovitosti oproti částce, kterou Vám banka půjčí. Maximální LTV je 90 %, to znamená, že když kupujete nemovitost v hodnotě milionu korun, tak Vám banka půjčí maximálně 900 000 Kč  a zbylých 100 000 Kč musíte uhradit sami. To může být problém hlavně u dražších nemovitostí.

Smlouva k hypotečnímu úvěru

Základem každé hypotéky je smlouva. Když Vám ji Vaši banka dá k podpisu, nejprve si ji dobře přečtěte! To je totiž úplně nejdůležitější část celého procesu. ne že by se Vás vaše banka nutně pokoušela okrást, ale při sepisování smlouvy může dojít k chybě, která se Vám později může stát osudovou.

Jak vidíte, správně uzavřít hypotéku není vždy jednoduché. Naštěstí na to nejste sami. Nechte si poradit od odborníků a nespadněte do dluhové pasti. Vyplatí se to. Začněte teď hned a zdarma v naší kalkulačce pod článkem.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu