Hypotéky
6 min čtení
Jak rostou ceny nemovitostí a co můžeme očekávat letos
11.5.2022

Pořízení nové nemovitosti je s ohledem k rostoucím cenám pro mnoho lidí čím dál tím obtížnější. Každoroční zdražování je výrazně znát ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, kde za pouhý m2 dnes zaplatíte přes 100 tisíc korun. Pojďme se podívat na to, jak dopadl rok 2021 a co můžeme od realitního trhu očekávat v letošním roce.

Ceny nemovitostí v roce 2021 rostly neuvěřitelným tempem

Rok 2021 se opět nesl v trendu rostoucích cen nemovitostí. V posledním čtvrtletí tak padl rekord za posledních 10 let. Za pouhé 3 měsíce vzrostla cena pozemků podle HB indexu o téměř 6 %, u bytových jednotek pak až o 5 % a rodinné domy lehce zpomalily, ale čtvrtletní nárůst byl kolem 4,6 %. Rozhodně tak v celkovém součtu nejde o zanedbatelný nárůst, jak se může jevit. Roční měřítko je posléze mnohem dramatičtějším ukazatel.

V meziročním součtu cena pozemků vzrostla o 23 % a jedná se o nejvyšší nárůst za posledních 10 let, tedy od doby, kdy HB Index vznikl. Pro rok 2021 si bytové jednotky drží stabilní nárůstu cen, a to o 18,8 % a rodinné domy pak zdražily o 17,9 %.

Bytové jednotky v roce 2021

Cenová hranice opět čtvrtletně zaznamenala 5 % navýšení. Výrazný nárůst se dotkl bytů v Ústeckém kraji a v hlavním městě, a to zejména u bytů o dispozici 2+1 a 2+KK, které jsou vhodné pro mladé páry či tříčlennou rodinu. Za rostoucí cenu samozřejmě mohou obavy ze zvyšující se inflace, která mnoho lidí motivuje k tomu, aby koupili nemovitost. Zároveň v minulém roce oznámila Česká národní banka nejvyšší úrokovou sazbu od roku 2002, která se samozřejmě dotkla nabídky hypoték, na něž letos dosáhne ještě méně žadatelů. V Praze pak v důsledku zdražování cen materiálů dochází i k navýšení ceny v průběhu výstavby nových bytových jednotek.

Ceny rodinných domů v minulém roce

Třebaže ceny rodinných domů v roce 2021 mírně zpomalily, stále jde o nejvyšší nárůst v posledních letech. Zájem kupujících se soustřeďuje převážně na domy v dobrém stavu. Starší nemovitosti, navíc ve špatném stavu, které jsou určeny k rekonstrukci, díky rostoucím cenám materiálů se stávají méně přitažlivými. Hlavním trendem je nákup rodinného domu daleko od velkých měst, kde ceny nejsou tak markantní.

Pozemky byly v nejvyšším kurzu

Největší boom samozřejmě zažily pozemky. Zde je výrazným prvkem převis poptávky nad nabídkou, a to nejen u ploch určeným k výstavbě rodinného domu. Na samotné ceně se pak také podepisuje zastaralé územní plánování a nedostatečná kapacita inženýrských sítí, jejichž vybudování je v dnešní době taktéž nákladnou záležitostí.

Jak si stály jednotlivé kraje v roce 2021

Dlouhodobě nejdražším krajem na pořízení vlastního bydlení je bezpochyby hlavní město Praha, což se ani v letošním roce nebude měnit. Krok s ním začíná dorovnávat i Jihomoravský kraj s metropolitním městem Brno. Jak si ale jednotlivé kraje vedly napříč rokem podle údajů z Ema data?  Pojďme si shrnout, jak to je, a to hned ze dvou hledisek.

Na konci roku 2021 byste v Praze za 1 m2 zaplatili zhruba 111 440 Kč a za průměrně velký byt o rozloze 65 m2 pak dali v přepočtu více jak 7 243 616 Kč. V Jihomoravském kraji m2 stál 69 781 a za byt jste pak v průměru mohli zaplatit až 4 535 765 Kč. Třetí příčku nejdražšího kraje získal Středočeský, kde m2 stál 64 114 Kč a průměrně velký byt 167 426 Kč. Je třeba také myslet na to, že čím blíže je nemovitost hlavnímu městu, tím dražší jsou náklady na její pořízení.

Na žebříčku nejlevnějších krajů se pak na prvním místě držel Ústecký, kde m2 stál 29 555 Kč a průměrná cena za byt se pohybovala 1 921 091 Kč. O poznání dražší byl Karlovarský kraj, kde m2 stál 34 200 Kč a za 65 m2 byste zaplatili 2 222 968 Kč. Na třetí příčce se nachází Moravskoslezský kraj, kde m2 byl 38 682 Kč a za byt jste dali zhruba 2 510 346 Kč.

Jak si vedl kraj, ve kterém žijete vy, si prohlédněte níže.

Z čísel tak vyplývá, že průměrná cena za m2 se pohybuje kolem 58 000 Kč napříč Českou republikou. Běžná kupní cena bytu o rozloze 65 m2 pak byla zhruba 3 miliony korun českých. Samozřejmě čísla letos budou jiná, a tak se nevyplatí otálet s vlastním bydlením.

Proč ceny rostou?

Lidé v České republice vnímají vlastní bydlení jako velmi podstatnou součást svého života. Na realitním trhu tak vzniká vyšší poptávka, než je nabídka nemovitostí. Tomuto faktu samozřejmě nepřidává ani výstavba nových developerských projektů. Vše je zdlouhavé, protože schvalovací proces pro výstavbu nových staveb se vleče a developeři nemohou rychle reagovat (jen v Praze trvá získat povolení ke stavbě přibližně 5 let). Díky tomu zdražují i starší nemovitosti, které lidé v období pandemie začaly vyhledávat jako jistou a konzervativní investici, jejíž zhodnocení je vzhledem k rostoucí inflaci zřejmé.

Podle informací na serveru Realitymix v Praze za měsíc duben zaplatíte 126 381 Kč za m2. Hlavní město pak dohání s šesticifernou částkou Brno, kde zaplatíte již 107 736 Kč. Výrazného zvýšení ceny se dočkalo i Ústí nad Labem, tedy 40 787 Kč. Ceny tak budou růst nadále, ale jejich tempo by se mohlo zpomalit díky výraznému zdražování hypoték a toho, že lidé budou dávat přednost nájmu před úvěrem. Jak ale ceny nemovitostí budou růst, zaleží na aktuální situaci na trhu.

Plánujete pořídit hypotéku?

Udělejte si u nás srovnání nejlepších nabídek s naší hypoteční kalkulačkou. V případě potřeby vám s výběrem pomůže náš specialista, a tak si můžete sen o novém bydlení splnit i letos. Nikdy totiž není pozdě na to začít s vlastní nemovitostí.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu