Životní pojištění
3 min čtení
Jak správně nastavit životní pojištění
31.12.2020

Dvě věci jsou v životě jisté; daně a smrt. Věřte nebo ne, s životní pojistkou vyzrajete na obojí. Samozřejmě ne úplně a také ne s každou životní pojistkou. Když si ale vyberete správně, ulevíte tím sobě i svým dětem nebo partnerce. Jak ale správně nastavit životní pojištění? Jaký je vlastně výběr? A co je to TÚM?

Životní pojištění se vztahuje v podstatě na jakýkoliv dlouhodobý výpadek příjmů. Podmínky a detaily pojistek se velmi často liší, existuje spousta verzí a variant, přičemž ne všechny jsou výhodné. Co všechno si tedy lze pojistit?

  • pracovní neschopnost

  • invalidita

  • trvalé následky úrazu

  • smrt (rizikové životní pojištění)

Ať si vyberete kteroukoliv variantu, životní pojištění má dvě nesporné výhody. Za prvé, Vy, nebo Váš zaměstnavatel si ho můžete odečíst z daňového základu, a to až do výše 12 000 Kč, a za druhé, to je důležitější, životní pojištění je Vaším peněžním polštářem. Když se Vám něco stane, a tudíž vypadne Váš pravidelný měsíční příjem, nahradí ho vyplacená životní pojistka. Sami si při výběru pojistky rozhodnete, jak Vám mají být peníze vyplaceny, jestli jednorázově, nebo po menších dávkách. 

TÚM, na co si dát pozor

Finální podmínky pojistky neurčujete Vy, ale pojišťovna. Ta se rozhoduje na základě takzvaného TÚM, tedy technické úrokové míry. Podle té se určuje výše Vašeho pojistného a zároveň se z ní počítají úroky. Jednoduše řečeno, čím vyšší je úroková míra, tím vyšší je cena životního pojištění. Počítá se na základě Vašeho povolání a zdravotního stavu. Zkrátka: musíte se pojišťovně vyplatit.

Je také dobré si pamatovat, že nejlevnější pojistka není vždy nejvýhodnější. Neplatí to ale ani naopak. Kromě TÚM je ve hře celá řada dalších faktorů, které je třeba brát v potaz. Poplatky pro uzavření a vedení životní pojistky, konkrétní podmínky vyplácení, výše vyplacené částky… Pro začátek je dobré si určit, kolik peněz Vaše domácnost měsíčně potřebuje a podle toho potom shánět pojistku. Šetřit si nějaké peníze bokem taky samozřejmě ničemu neuškodí.

Asi jste už pochopili, že orientovat se ve světě pojišťoven a životních pojistek není jednoduché. Naštěstí na to nejste sami. V tuzemsku funguje velká spousta finančních poradců, dnes už dokonce i online. Začněte s naší kalkulačkou a získejte informace, od kterých se můžete jednoduše odrazit.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu