Investice
3 min čtení
Jaký mají Češi vztah k investování?
26.1.2022

Asi každý z nás se setkal s radou od někoho z rodiny „Nezapomeň si šetřit na horší časy.“. Mnoho Čechů si dokáže ze své výplaty odložit necelých tři tisíce korun. Na druhou stranu, peníze zpravidla odkládají jinam, protože investování je činnost, které mnoho lidí nerozumí a ani nechce rozumět, což se dá říct zejména o starší generaci obyvatelstva.

Český investor je zbytečně konzervativní

Češi se svými penězi zacházejí až příliš konzervativně. Velkou část jich mají v hotovosti, nebo na bankovních účtech, kde si z nich postupem času ukrajuje inflace. Z nevědomosti a strachu z rizika drží peníze na:

  • Spořících účtech, které mají zhodnocení kolem 1 až 2 %.
  • Stavebních spořeních nabízející státní příspěvek i úrokové zhodnocení.
  • Penzijní připojištění, jež berou jako jistotu do důchodu.

Z hlediska zhodnocení jde o produkty, které jsou dlouhodobě zaběhlé, ale ve své podstatě postrádají investiční potenciál. Ty mohou být zpravidla špatně nastavené, anebo prostě nejsou připraveny na rostoucí inflaci.

Proč většina Čechů neinvestuje?

Vliv na to, že česká populace neinvestuje a má konzervativní přístup, je dán historicky a nedostatečným vzděláváním. Ve škole ani doma se o tématu investování nebavíme vůbec nebo s velkou skepsí. Mnoho lidí nemá ponětí o tom, co je to akcie, dluhopis či podílový fond, a jak funguje inflace a další finanční produkty na trhu.

Kam investují odvážnější čeští investoři?

Koronavirová krize přiměla spoustu Čechů zamyslet se nad tím, co udělají s našetřenými penězi. Banky tak zaznamenaly velký zájem o investici do fondů, zejména těch, které se zaměřují na nemovitosti a dluhopisy. Dalším typem jsou také smíšené fondy, jež v sobě často ukrývají akcie, dluhopisy a další aktiva.

Na vlně pandemie se stávají čím dál populárnějšími i on-line investiční platformy, které nabízejí investování do ETF. Přinášejí tak střední riziko, oproti nákupu klasických akcií.

V poslední řadě vzrostl zájem i o cenné kovy. Češi zejména nakupovali zlato. Pak je tu také zvýšený zájem o kryptoměny.

Jakým investicím Češi důvěřují?

Výzkumná agentura IPSOS udělala průzkum pro Air Bank, do čeho čeští investoři nejčastěji investují. Nejlépe samozřejmě dopadly podílové fondy, pak následovaly kryptoměny a investice do nemovitostí. Na posledních příčkách se pak ocitly akcie a komodity.

Naopak dolaroví milionáři podle průzkumu J&T Wealth Report sází na stavební pozemky, akcie, start-upy či rezidenční nemovitosti. Na zadních příčkách pak skončily podílové fondy, státní dluhopisy a termínované vklady.

Věříme ale, že postupem času se investiční duch dostane do žil většině občanů, protože budoucí zhodnocení peněz bude vyžadovat více investičního ducha.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu