Investice
3 min čtení
Je lepší jednorázová, nebo pravidelná investice?
3.1.2022

Dnes už neplatí, že pokud jste chtěli začít investovat, tak jste potřebovali velkou sumu peněz. Jak jdou technologie kupředu a s ním i finanční trh, vznikají lepší podmínky pro pravidelné investování. Má tedy dnes smysl investovat jednorázově v době, kdy si můžete koupit vybrané finanční i nefinanční aktiva během chvíle, a to po telefonu?

Jednorázová, nebo pravidelná investice?

Nemá smysl chodit kolem horké kaše. Ani jedna z výše zmíněných možností není stoprocentně správná. Vždy je potřeba zamyslet se nad tím, co vám jednorázové či pravidelné investování přinese. Mezi oběma možnostmi jsou rozdíly, ale ve své podstatě rizika zůstávají stejná. Pojďme si proto obě možnosti představit.

Jednorázová investice a pro koho jsou vhodné

Přemýšlení o jednorázové investici přichází ve chvíli, kdy máte k dispozici větší množství peněz, které jste třeba získali prodejem podílu z nemovitosti a víte, že z dlouhodobého hlediska je nevyužijete. Odložením na účet by ztrácely na hodnotě, zatímco investováním celkové částky máte větší pravděpodobnost, že investované peníze zhodnotíte mnohem lépe, než když je budete investovat postupně a dlouhodobě po několik let.

Pravidelné investování a pro koho je výhodné

Pravidelné investování je trendem dnešní doby. Spousta finančních institucí vás nabádá, že můžete začít již od 500 Kč. Vhodná se tak stává ve chvíli, kdy jste ochotní se vzdát části svých peněz s výhledem budoucího zhodnocení (odkládáte si určité procento z výplaty). Máte tak vyšší pravděpodobnost, že se trefíte do výrazně nižší ceny aktiva, díky čemuž získáte lepší zhodnocení.

Počítejte s riziky jednorázové i pravidelné investice

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, obě v sobě skrývají jisté nevýhody. Nejčastějšími riziky, která jsou spojená s investováním, jsou:

  • Pořízení aktiva, když je cena vysoká.
  • Riziko zániku vybrané investiční příležitosti.
  • Špatné naplánování výběru finančních prostředků.
  • Krize, která ovlivní světovou ekonomiku.
  • Inflace a její nadměrná výše.

Jak vidíte, s investováním se pojí mnoho rizik. O peníze můžete bez problémů přijít při jednorázovém i pravidelném investování. Správný čas proto, kdy začít, se rozhodně nedá předem naplánovat ani odhadnout.

Vzhledem k inflaci nedává smysl, abyste pravidelně investovali z částky čtvrt milionu korun, protože pravidelné investování z dlouhodobého horizontu nehraje ve váš prospěch. Naopak, pokud nedisponujete vyšším obnosem, rozhodně není nutné, abyste šetřili stranou a pak investovali.

Nezapomínejte na investiční cíle

Hlavním důvodem, proč investovat jsou cíle, kterých chcete dosáhnout. Nejdůležitějším důvodem je zhodnotit finanční kapitál jak z dlouhodobého, tak krátkodobého hlediska. Dle toho byste pak měli volit, do čeho peníze investujete a jakou likviditu dané aktivum musí mít.

Pokud si však nejste jistí, kam chcete investovat, doporučujeme nechat si poradit od odborníků.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu