Životní pojištění
4 min čtení
Miniseriál: Pojištění pracovní neschopnosti
10.6.2021

Představte si, že ze dne na den nebudete moci kvůli nemoci či úrazu pracovat. Jak byste své chybějící příjmy nahradili? Abyste na tuto otázku měli jasnou odpověď, je tu pojištění pracovní neschopnosti.

Proč se pojistit

Pracovní neschopnost je zvláště dnes, vzhledem k pandemii onemocnění Covid-19, často skloňovanými tématy. Do pracovní neschopnosti se můžete dostat opravdu snadno – stačí onemocnět anebo se zranit. V takovou chvíli nebudete moci vzhledem ke zdravotnímu stavu vykonávat své zaměstnání, čímž přicházíte o velkou část příjmů. Právě pro tyto případy si zařizujeme pojištění pracovní neschopnosti, které naše příjmy dokáže ochránit.

Kdo by se měl pojistit

Jste-li zaměstnanec, tak možná nerozumíte tomu, proč byste si měli pojištění pracovní neschopnosti zařizovat, když máte v nemoci nárok na podporu. To je jistě pravda, ale náhrady mzdy a nemocenská činí dohromady kolem 60 % vašich měsíčních příjmů. I v případě úplné ztráty zaměstnání je určitě dobré nějaké to pojištění výpadku příjmů mít, protože podpora v nezaměstnanosti také není moc vysoká a vy přeci nevíte, kdy novou adekvátní práci najdete.

Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, tak byste o pojištění pracovní neschopnosti rozhodně měli uvažovat také. V případě, že si jako OSVČ neplatíte dobrovolné nemocenské pojištění, nedostanete od státu v případě nemoci vůbec nic. Příjmy se vám tedy zastaví, výdaje a složenky ale nepočkají. V tuto chvíli je právě pojištění pracovní neschopnosti tím, co vás z této šlamastiky dostane. Nad pojištěním byste ale rozhodně měli zauvažovat i v případě, že si dobrovolné nemocenské pojištění platíte, protože to soukromé bývá často výhodnější. Se zařízením a výběrem pojištění vám umíme snadno pomoct.

Z výše zmíněného je jasné, že pojištění by rozhodně měli mít osoby samostatně výdělečně činné, ale hodit se bude i zaměstnancům. Mít své příjmy takzvaně v bezpečí by měli mít určitě ti, kteří nemají dostatečnou finanční rezervu, se kterou mohou hradit své výdaje několik dlouhých měsíců. I když takovou rezervu máte, tak je stejně dobré pojištění mít, protože v případě výpadku příjmů do těchto rezerv nebudete muset sahat.

Pokud máte opravdu napjatý rozpočet a v podstatě vám finance stačí pouze na pokrytí důležitých výdajů, tak také není nad čím přemýšlet a pojištění výpadu příjmů si raději zařiďte. Nezapomeňte, že tímto pojištěním nechráníte jen sebe, ale máte-li rodinu, tak chráníte i ji. Pojištění pracovní neschopnosti tu je zkrátka od toho, abyste měli své příjmy ochráněné a abyste věděli, že v případě výpadku práce a s tím souvisejících příjmů budete mít z čeho pokrýt platbu hypotéky, dalších závazků, nákup potravin a celé řady dalších důležitých výdajů. Pojištění vám dává jistotu, že se o své příjmy nemusíte bát.

Kde a na kolik se mám pojistit

Při sjednávání pojistky je důležité myslet na to, že pojišťujete své příjmy. To znamená, že se máte pojistit na takovou částku, která odpovídá vašemu měsíčnímu příjmu. S výběrem pojištění vám pomůže naše kalkulačka pojištění pracovní neschopnosti. Stačí odpovědět na pár otázek a my už se vám ozveme, abychom pro vás vybrali co nejvýhodnější pojištění.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu