Životní pojištění
5 min čtení
Poradíme vám, jak postupovat při výběru životního pojištění
4.8.2022

Život je nevyzpytatelný a plný nástrah, které často nebereme v úvahu. V situaci, kdy nás v životě potká nečekaná událost, mnohdy nevíme, co si počneme. Proto existuje životní pojištění, které funguje jako pojistka proti nepřízni života – vážné úrazy, nemoc, invalidita či smrt. Pro správné fungování je důležité správně uzavřít smlouvu, která pokryje případná rizika ve vašem životě. V článku vám přinášíme několik cenných rad, jak při výběru životka postupovat.

Začněte otázkou, proč potřebujete životní pojištění

Podíváme-li se na pojištění všeobecně, existují případy, kdy moc nepřemýšlíme. Bez sebemenších pochybností si pojistíme nový vůz, ale i jiný majetek. U životka je to však opačně, protože lidé v něm vidí nepotřebný výdaj. Pokud se ve svém okolí někoho zeptáte, jestli je pojištěný, dostanete klasickou odpověď „Však se mi nic nemůže stát.“, což bývá častý kámen úrazu. Navíc jde o poměrně komplexní produkt a každá pojišťovna nabízí něco jiného.

Životní pojištění rozhodně nepokryje veškeré aspekty vašeho života, a proto byste si už na samém začátku měli odpovědět na to, co je pro vás důležité a proti čemu se chcete pojistit:

  • Pojištění pracovní neschopnosti vás zajistí proti nemoci i úrazu a zajišťuje to, abyste nepřišli o zásadní část měsíčního příjmu.
  • Pojištění invalidity je tu pro vás ve chvíli, kdy by došlo ke snížení pracovního uplatnění následkem úrazu nebo prodělané nemoci.
  • Pojištění smrti je dobré ve chvíli, kdy chcete mít zajištěné dluhy, které by po vašem úmrtí přešly na člena rodiny.

Pár příkladu, jak uvažovat nad vaším proč?

Bydlíte sami a nemáte žádné závazky. Single život přináší řadu výhod i nevýhod. Nemáte vůči nikomu žádné povinnosti, a tak budete mít na první příčce pracovní neschopnost, která by vás měla chránit před výpadkem příjmu. Od věci není ani zvážit případnou invaliditu, tu je potřeba řešit zhruba do trojnásobku vašich ročních příjmů. Co se týče pojištění smrti, tak jej můžete zajistit do výše nákladů na pohřeb.

Živitel rodiny či samoživitel. Finanční situace celé domácnosti závisí na vás, takže rozhodně není od věci mít zajištěnou pracovní neschopnost, ale také důkladně řešit případnou invaliditu i smrt, protože tyto dvě rizika by se na vaší rodině podepsala nejvíce a položila jí na nohy. Pokud navíc splácíte úvěr nebo hypotéku, je nutné tyto částky započítat.

Pro starobní důchodce může být životko zajímavým produktem ve chvíli, kdy existuje nesplacený dluh. V úvahu připadá pojištění smrti, s nímž může pozůstalý partner splatit pohledávky či jiné závazky mnohem snáze.

Dopřejte si čas na přemýšlení

Už jste s poradcem analyzovali, jaké je vaše proč a která rizika potřebujete zajistit? Dostanete určitě kalkulaci – u nezávislého odborníka více jak jednu. Důležité je seznámit se s informacemi a důkladně je projít. Upřímně, ani na druhé schůzce nemusíte všemu rozumět. Klidně si udělejte průzkum, připravte si otázky a nechte si vše, čemu nerozumíte, vysvětlit. Není nic horšího než být v omylu.

Víte ale, na co se poradce zeptat? Tyhle 3 otázky mohou pomoci:

  • Zdali je garantováno vyplacení pojistné částky při dožití pojištění.
  • Jaké jsou poplatky spojené s vaší smlouvou. Zajímat by vás měly všechny.
  • Pozornost byste měli věnovat i tomu, jak probíhá vyplacení pojistky a jaké jsou lhůty.

Nejnižší cena nutně neznamená nejlepší životní pojištění

Cena při sjednání životního pojištění pro mnoho lidí může hrát klíčovou roli. Určitě by se měla pohybovat v rozumné výši (např. kolem 5 % z měsíčního příjmu). Tím nejdůležitějším, na co je potřeba se zaměřit, pokud už máte kalkulaci, jsou podmínky. Důkladně si prostudujte veškerá rizika, které smlouva pokrývá, ale také bedlivě sledujte použitou terminologii, mnohdy můžete být pojištěni jen z části (např. na invaliditu způsobenou úrazem, ale už ne z důvodu nemoci). Ze všech nabídek si pak vyberte tu, která nejlépe vyhovuje vašim požadavkům.

Využijte ve svůj prospěch kalkulačku životního pojištění

Nechte si udělat srovnání cen napříč jednotlivými pojišťovnami na českém trhu a využijte naši kalkulačku životního pojištění. Ve 4 krocích získáte kompletní srovnání a s výběrem vám může poradit i náš Finanční patron.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu