Reality
4 min čtení
Proč byste měli zvážit asistovaný prodej nemovitosti?
30.9.2022

Rozhodli jste se, že nabídnete byt nebo dům k prodeji. Pak určitě tušíte, že před vámi leží dvě cesty, po nichž se můžete vydat. Buď se do celého procesu pustíte svépomocí a vše bude ležet na vašich bedrech, nebo si najdete makléře, který vám s celou záležitostí pomůže. Řekněme si, jaké výhody pro vás bude mít, pokud prodej svěříte do rukou zkušeného odborníka z branže a proč jde o možnost, kterou byste měli zvažovat jako první.

Profesionálové v oboru realit

Mít po svém boku člověka z branže se rozhodně vyplatí. Poté, co vyberete makléře, který vám bude asistovaný prodej nemovitosti zprostředkovávat, máte naprostou jistotu, že veškeré záležitosti vyřešíte bez sebemenších starostí. Povolaná osoba s vámi na samém začátku vyřeší potřebné náležitosti i údaje, a pak se ve své podstatě nemusíte o nic starat.

Na druhou stranu je potřeba důkladně si vybrat. Na trhu je mnoho realitních společností, některé jsou dobře známé, zatímco o těch menších jste nemuseli ani slyšet. Není proto od věci si udělat průzkum, popřípadě zjistit něco více o člověku, jemuž svěřujete prodej své nemovitosti.

Vědí, za kolik se prodává ve vašem okolí

Člověk z oboru realit ví, za kolik se prodávají nemovitosti ve vašem okolí. Makléř má zpravidla přístup k databázím, ve kterých má po ruce aktuální ceny právě nabízených pozemků, bytů či domů. Široká veřejnost k těmto údajům nemá přístup. Mnohem snáze tak udělá analýzu trhu vzhledem k vaší nemovitosti. Mnohem snáze tak dojdete k prodejní ceně, která bude schopná konkurovat ostatním nabídkám a zároveň pro vás bude výnosná.

Věděli jste, že… špatně nastavená prodejní cena ztěžuje majiteli prodej nemovitosti? Najít ochotného kupujícího se pak může prodloužit, nebo budete muset po několika měsících snížit cenu. Raději pojďte s námi zjistit aktuální cenu vaší nemovitosti.

Ušetří vám spoustu času i úsilí

Bezpochyby, velkým benefitem je, že vám ušetří čas i energii, kterou byste do prodeje museli investovat. Makléř za vás obstará prohlídku nemovitosti, lépe informuje kupujícího o stavu a dispozicích a zároveň dokáže do popředí vytáhnout kvality. Tomuto člověku rozhodně nechybí obchodní duch, v němž se setkání s potencionálním kupujícím ponese. Pracuje efektivně a lépe nakládá s časem. Šetří vám náklady, které byste museli jinak vynaložit.

Najde adekvátního kupujícího

Člověk z branže toho dokáže hodně. Databáze potencionálních kupujících může prodej nemovitosti výrazně urychlit. To ale nejsou zdaleka všechny výhody. Makléř má přístup na realitní weby, na kterých vaše nemovitost bude určitě vidět. Obstará kvalitní inzerci s veškerými informacemi, jež kupujícího zajímají. Zajistí fotografie, videa, pomůže s úpravou prostorů tak, aby lépe působila a snáze vyzdvihne přednosti nemovitosti, které se také stávají prodejními argumenty.

Zajistí věci spojené s prodejem nemovitosti

Další benefitem asistovaného prodeje nemovitosti je to, že rozhodně nemusíte řešit žádné papírování. Makléř dokáže obstarat potřebné náležitosti na katastrálním úřadě, připravit smlouvy, notářsky ověřit dokumenty, ale také zprostředkovat úvěr kupujícímu. Má kontakty na právníky, takže máte jistotu, že vše bude právně podložené a nehrozí, že byste po prodeji nemovitosti litovali svého rozhodnutí.

Věděli jste, že… služby makléře vás nemusí nic stát? Náklady za služby jsou často započítané v prodejní ceně nemovitosti, a tak je motivován k tomu, aby našel kupce.
Mohlo by Vás také zajímat
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu