Životní pojištění
5 min čtení
Proč si sjednat životní pojištění k hypotéce?
28.8.2022

Mít vlastní bydlení je snem mnoha lidí. Cesta k vysněnému bytu nebo domu vede přes úvěr, který pak splácíme po zbytek života. Hypotéku je třeba pravidelně splácet, a proto se vyplatí mít životní pojištění. Banky jej nevyžadují, protože jeho zřízení je dobrovolné. Proč si sjednat životní pojištění k hypotéce? Několik zásadních důvodů tu je.

Co je to životní pojištění?

Životní pojištění je produkt, který je tu pro případ, že by se ve vašem životě přihodilo něco nečekaného. Kryje taková rizika, jako je pracovní neschopnost, hospitalizace, invalidita či dokonce smrt. Správně nastavená smlouva pokryje případný výpadek příjmu a vy nebo blízké osoby nemusí mít obavy o finanční situaci.

TIPKladete si otázku, proč se pojistit? Důvodů se určitě najde více, ale rozhodně bystě se měli seznámit se 6 životními situacemi, které si říkají o životní pojištěné.

Co můžete získat sjednání životního pojištění k hypotéce?

Sjednání životního pojištění k hypotéce pro vás může mít několik výhod. Mezi ně patří:

  • Tím, že si sjednáte životko, získáte poměrně nižší úrok.
  • Jistotu, že v případě závažné nemoci budete mít pokryté měsíční splátky.
  • Pokud byste se stali invalidními, nebo dokonce umřeli, pokryje zbývající dluh.
  • Životní pojištění si lze odečíst od základu daně společně s hypotékou.

Jak životní pojištění k hypotéce funguje?

V případě životního pojištění si nejčastěji sjednáte rizika, jako je pracovní neschopnost v dlouhodobém horizontu, invalidita nebo smrt. Pro každé z těchto rizik si sjednáte pojistnou částku. U pracovní neschopnosti zajišťujete denní příjem a u invalidity nebo smrti i celou nesplacenou částku.

Životní pojištění k hypotéce zpravidla kopíruje délku vašeho úvěru na bydlení, což se projeví i na měsíční platbě. Je potřeba mít nastavenou klesající tendenci (tím, jak se váš dluh snižuje), a tak v průběhu let budete platit nižší částku. Jen je potřeba mít to uvedené ve smlouvě.

Životní pojištění je vhodné uzavřít minimálně do věku 65 let, tedy do chvíle, než odejdete do starobního důchodu.

Důkladně si promyslete rizika a jejich výši

Velmi důležitým faktorem u životního pojištění k hypotéce je správné nastavení pojistných plnění u jednotlivých rizik. Měli byste zvážit nejen výši dluhu, který budete splácet. Otázka to rozhodně není jednoduchá, protože čím vyšší je stanovené plnění, tím dražší je ve výsledku i samotné životko. Proto pro vás máme pár rad, jak nad jednotlivými riziky přemýšlet a nastavit si je tak, aby vám vše vyhovovalo.

  • Riziko invalidity byste měli zohlednit z obou příčin, tedy z důsledku nemoci i úrazu. Cílová částka by v sobě měla mít zahrnutou nesplacenou jistinu úvěru, ale také náklady na pomůcky, úpravy a zároveň zohledňovat případný pokles příjmu vaší osoby.
  • Riziko smrti je dobré zajistit jak v případě nemoci, tak úrazu, a to do výše nesplaceného dluhu. Pokud k tomu máte rodinu, která je na vás závislá, připočtěte ještě dvouroční příjem, aby pozůstalí členové měli možnost lépe se aklimatizovat na změny v rodinném rozpočtu.
  • Riziko pracovní neschopnosti byste měli mít pokryté do výše ušlého příjmu, a to zejména z dlouhodobého hlediska. Pro krátkodobé případy je lepší mít na bankovním účtu finanční rezervu v minimální výši 2měsíčních příjmů.

Potřebujete poradit, jak na životní pojištění?

Plánujete hypotéku a k němu životní pojištění? U nás si uděláte srovnání cen. Využijte hypoteční kalkulačku nebo kalkulačku životního pojištění, abyste věděli, kolik vás to bude stát. Jeden z našich finančních poradců se vás rád ujme a pomůže s řešením šitým na míru vašich potřeb. Budete tak mít jistotu, že máte dobře uzavřenou hypotéku i životko, a to se rozhodně vyplatí.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu