Hypotéky
4 min čtení
Vše, co potřebujete vědět o refinancování hypotéky
15.11.2021

Hypotéka je důležité rozhodnutí. Asi každý z nás, kdo hypotéku má či o ní uvažuje, se snaží najít tu s těmi nejvýhodnějšími podmínkami. Co když ale během splácení zjistíte, že je na trhu lepší nabídka? Musíte zůstat věrni své staré hypotéce? Odpověď je snadná – nemusíte. Chcete-li výhodnější podmínky pro svou hypotéku, stačí ji refinancovat.  

Co to je refinancování hypotéky? 

Poskytovatelů hypoték není málo, konkurence roste a bankovní domy se tak snaží zlákat každého zájemce o hypotéku. Zároveň se také trh s hypotéky různě mění a přizpůsobuje aktuálnímu dění. Může se tedy snadno stát, že během splácení vaší stávající hypotéky narazíte na lepší nabídku, než kterou jste pár let zpátky přijali. V takovou chvíli se můžete rozhodnout pro takzvané refinancování úvěru či hypotéky. Tímto pojmem se rozumí splácení stávající hypotéky u nové banky, která nabízí lepší podmínky. Může jít například o nižší úrokovou sazbu, úpravu výše splátek, možnost krátkodobého přerušení splácení, jednodušší správu hypotéku a tak dále. Určitě se při obhlídce trhu nesoustřeďte pouze na nižší úrokovou sazbu, ale i na další benefity, které daná banka nabízí. 

Kdy můžu hypotéku refinancovat  

Obvykle se k refinancování hypotéky přistupuje ke konci fixačního období. Ideální je začít s celým procesem refinancování tři a čtyři měsíce před koncem fixace, abyste měli na všechny potřebné kroky refinancování dostatek času.  

Jak refinancovat hypotéku a na co nezapomenout  

Pokud se vám blíží konec zmíněného období fixace, tak určitě chtějte od své banky v předstihu znát, jaké budou nové podmínky vaší hypotéky. Až se seznámíte s podmínkami stávajícího úvěru, udělejte si průzkum trhu. Podívejte se, co by vám mohli nabídnout jiní poskytovatelé hypoték a srovnejte to s tím, co vám nabízí vaše stávající banka.

Pokud se rozhodnete pro refinancování, tak nezapomeňte požádat svou původní banku o:  

  • vyčíslení zůstatku úvěru 
  • souhlas s přistoupením nové banky na druhé místo v zástavě 
  • příslib k vymazání zástavního práva k nemovitosti  
  • zrušení vinkulace pojistného plnění po uhrazení pohledávky 

U nové banky nezapomeňte: 

  • oznámit jí, že u ní chcete hypotéku refinancovat 
  • vyplnit žádost a dodat veškeré potřebné dokumenty 
  • podat zástavní smlouvu do katastru nemovitostí 
  • potvrdit vinkulaci pojištění nemovitosti od pojišťovny 

Refinancování vypadá možná složitě, ale může se velmi vyplatit 

Po přečtení všech kroků, které je třeba před refinancováním zařídit, si možná říkáte, že raději zůstanete u stávající banky. Nenechte se ale odradit, protože benefity, které vám může refinancování přinést, za tu trochu snahy rozhodně stojí. Navíc na to nemusíte být sami a můžete využít služeb našich finančních poradců.  

Chcete výhodnější hypotéku?  

Jakou hypotéku byste aktuálně mohli získat, vám umí prozradit naše hypoteční kalkulačka. Během chvilky pro Vás vybere ty nejlepší nabídky a vy můžete začít porovnávat.  

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu