Zelená energie
5 min čtení
Tepelné čerpadlo: Vše, co o něm potřebujete vědět
3.5.2023

Tepelné čerpadlo je rozhodně zajímavým a ekologickým řešením, jak vytápět domácnost nebo ohřívat vodu. S čím byste se měli před jeho koupí seznámit? Všechny důležité informace jsme vám shrnuli do jednoho článku. Pojďte si v rychlosti přečíst o tepelném čerpadlu a zjistěte, co to je, jak funguje či jaké výhody nabízí.

Co je to tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo je zařízení určené k přenosu tepla, které odebírá z obnovitelných zdrojů, jako je vzduch, voda nebo země. Díky tomu dochází k energetické úspoře na vytápění budovy nebo ohřevu vody. V současnosti jde o ekologické řešení pro domácnosti, které chtějí snížit svou uhlíkovou stopu. Tepelné čerpadlo se dá umístit na jakýkoliv dům. Nejčastěji se s ním setkáte u dnešních novostaveb, v nichž se stává neodmyslitelnou součástí vytápěcího systému domu.

Tepelná čerpadla využívají vysoký podíl energie z okolního prostředí, jako je vzduch, voda nebo země, a pouze menší část, přibližně 20 %, energie z elektrické sítě. Tímto způsobem významně snižují spotřebu elektřiny a také redukují uhlíkovou stopu.

Jak funguje tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo funguje na principu opakujícího se cyklu, jenž se uskutečňuje uvnitř systému. Ten využívá teplotních rozdílů mezi venkovním a vnitřním prostředím, což by se dalo přirovnat k takovému chlazení naruby. V uzavřeném chladivovém okruhu tepelného čerpadla proudí speciální plyn, ten se při stlačení kompresorem zahřeje a pokračuje do výměníku (kondenzátoru), kde se mění na kapalinu a přes expanzní ventil se vrací do plynného skupenství.

Tepelné čerpadlo a jeho typy

Tepelné čerpadlo se dá rozdělit na několik základních typů. Ve své podstatě jde o způsob, jakým zařízení získává teplo. Momentálně jsou na trhu čtyři typy tepelného čerpadla, s nimiž vás seznámíme.

1. Tepelné čerpadlo země-voda

Tepelné čerpadlo země-voda odebírá teplo z půdy. To je možné buď za pomocí hloubkového vrtu, nebo kolektorů umístěných v malé hloubce na větší části pozemku (třeba na zahradě). Teplo se pak odebírá z půdy prostřednictvím vody, která ohřívá radiátor, podlahové topení nebo boiler.

2. Tepelné čerpadlo voda-voda

Tepelné čerpadlo voda-voda má za hlavní zdroj tepla vodu. Ta je nejčastěji podzemní. V některých případech i povrchová z rybníku nebo jezera. To jde pouze s povolením správce povodí. Voda je vedena do výměníku tepelného čerpadla, kde je z ní odebráno teplo.

3. Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Tepelného čerpadla vzduch-voda má jako zdroj tepla vzduch. Hlavní výhodou tohoto typu je především bezproblémová instalace a nízká pořizovací cena. Jedinou nevýhodou je, že se v průběhu roku výrazně mění teplota, a tak se snižuje i efektivita zařízení. Pro tyto případy je dobré mít záložní zdroj tepla.

4. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch funguje podobně jako klimatizace, jen většina modelů zvládá jak ohřev, tak chlazení vzduchu. I u tohoto zařízení můžete počítat s nízkými náklady na pořízení a instalaci. Bohužel tento typ tepelného čerpadla neumí ohřívat užitkovou vodu a potýká se s nižší efektivitou vytápění.

V České republice se nejčastěji používají tepelná čerpadla vzduch/voda a země/voda, která jsou vhodná do mírných klimatických podmínek.

Jaké výhody vám přinese tepelné čerpadlo?

  • Vysoká účinnost – oproti běžným zdrojů vytápění a chlazení.
  • Žádné emise – tepelné čerpadlo funguje na elektřinu, a tak neznečišťuje vzduch.
  • Dlouhá životnost – v provozu vydrží fungovat více jak 20–35 let.
  • Všestranné umístění – je skvělým řešením do nových i starších domů.
  • Flexibilita – tepelné čerpadlo se dá kombinovat s dalšími zdroji tepla.

Nevýhody tepelného čerpadla

  • Náročnější instalace – ta vyžaduje důkladné předběžné plánování a zahrnuje úpravu stávajícího topného systému.
  • Vysoké počáteční náklady – cenu tepelného čerpadla zvyšuje nejen samotné zařízení, ale i práce spojené s instalací systému.
  • Závislost na elektrické energii – třebaže jde o ekologické zařízení, které nespaluje fosilní palivo, tak je závislé na elektrické energii, při jejímž výpadku nebude tepelné čerpadlo fungovat.

Chtěli byste pořídit tepelné čerpadlo? Poraďte se s expertem!

Zaujalo vás tepelné čerpadlo? Pak navštivte náš web Zelená energie a spojte se s naším odborníkem. Zjistíte více informací a případně si můžete sjednat konzultaci pro vaší stávající dům nebo pro plánovanou stavbu nemovitost.

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu