Investice
5 min čtení
Začínáme s investováním – co je třeba vědět, než začnete?
3.1.2022

Přemýšlíte o tom, jak zhodnotit své peníze? Nejspíše jste ve svém okolí zaslechli, že nejlepším způsobem je investování. Pokud ale nemáte představu o tom, co všechno si pod tím představit, pak se pohodlně začtěte. Připravili jsme si pro vás vstupní článek zaměřující se na investiční začátky.

Co je to investování?

Pod pojmem investování si představte nákup jakéhokoliv finančního i nefinančního aktiva. Finančními aktivy jsou myšlena například akcie, dluhopisy, podílové listy, zatímco nefinančními nemovitosti, umělecká díla a další. Tím, že peníze vložíte do vybraného aktiva, očekáváte jejich budoucí zhodnocení.

3 vlastnosti každého aktiva: výnos, riziko a likvidita

S investicí do aktiv se pojí tři zásadní pojmy, jenž musíte při každé investici brát v potaz. Pojďme si tedy říct, co se za nimi skrývá.

  • Výnos je jakékoliv reálné zhodnocení vložené částky. Nejčastěji jde o rozdíl mezi kupní a prodejní cenou. Druhou možností je pak procentuální vyplácení částky z vlastněného podílu (dividenda, úrok a další).
  • Riziko je odhadovaný výnos za určité období, jehož potenciál se nemusí naplnit. Na trhu je mnoho faktorů, které mohou ovlivnit výši i propad ceny aktiva, do něhož jste se rozhodli investovat.
  • Likvidita je označením pro to, jak rychle se vámi držené aktivum dokáže proměnit na finanční prostředky. Čím je rychlejší, tím je méně nákladnější získat zpět peníze. Akcie proměníte na finanční prostředky rychleji než nemovitost.

Tyto vlastnosti se vzájemně ovlivňují. Zpravidla, pokud je potencionální výnos vysoký, tak je vysoká i míra rizikovosti. Naopak čím je aktivum likvidnější, tím bývá méně rizikové, a tudíž slibuje nižší výnos.

TIP: Jedna z důležitých otázek, kterou si musíte položit je, zdali se vyplatí jednorázové, nebo pravidelné investování. Rozhodně není od věci si vše důkladně promyslet.

Co byste měli vědět, než začnete investovat?

V mnoha případech se může zdát investování jako riskantní. Ve většině situacích tomu tak i je, a proto je důležité mít na paměti čtyři zásadní otázky, které byste si měli před investováním položit.

Proč chci investovat? Jakého cíle chci dosáhnout? Mohu si dovolit o investované peníze přijít? Rozumím danému aktivu?

Pokud si odpovíte ano, rozhodně jste si vědomi toho, co očekáváte. Motivů samozřejmě může být více, ale nejhorší variantou vždy bývá, pokud přijdete o peníze, které budete v následujících letech potřebovat.

Před tím, než začnete s investováním, doporučujeme vám udělat si finanční analýzu, která zahrnuje podrobný přehled vašich pravidelných i potencionálních výdajů.

Rozhodně byste také neměli investovat do aktiv, kterým nerozumíte nebo k nim nemáte blízko. Vždy si proto udělejte důkladnou analýzu nebo si nechte poradit od odborníků.

TIP: Určitě nepřehlédněte náš článek, který se blíže zabývá tím, co je třeba si ujasnit, než začnete investovat. Uděláte si tak jasný obrázek o tom, jestli jste na tento životní krok připraveni.

Kde začít s investováním?

Začít investovat je velmi jednoduché. První kroky můžete udělat u vaší banky anebo využít specializované aplikace brokerů, díky nimž se do světa investování vrhnete během několika kliknutí ve vašem chytrém telefonu. Akcie, kryptoměny a další finanční aktiva pořídíte během několika minut.

Investiční řešení samozřejmě nabízí i další finanční instituce, ať už jde o banku nebo pojišťovnu či specializovaného brokera. Vybírat si tak můžete třeba z podílových fondů, penzijního připojištění či dalších komodit.

Počítejte však s tím, že ať už si vyberete jakoukoliv cestu, dnes se investování neobejde bez poplatků spojených s obchodováním. Proto se při výběru obchodníka či finanční instituce zaměřujte i na poplatky s tím spojenými.

Nezapomínejte na budoucí daň a inflaci

V případě, že se do investování pustíte, ať sami nebo po boku odborníka, mějte na paměti, že budoucí výnos je potřeba zdanit. To se zpravidla netýká již zdaněných příjmů. Investované peníze navíc ovlivňuje i inflace, takže i její pravděpodobnou výši je třeba započítat do budoucích výnosů, protože peníze každým rokem ztrácí na hodnotě.

TIP: Pro lepší a detailnější vhled do této problematiky rozhodně není na škodu, abyste si přečetli článek inflace jako strašák pro investory, a proč na ní nezapomínat, v němž se dozvíte širší souvislosti.

Věříme, že článek vám přinesl stručný vhled do tématu investování, kterému se budeme v budoucnu nadále věnovat.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu