Investice
5 min čtení
Zhodnocujete své peníze? Víte, kdy musíte přiznat daň?
13.6.2022

Čím dál více Čechů zhodnocuje své peníze. Důvodů je hned několik. Inflace, tvorba pasivního příjmu či vidina budoucího zisku. Dnešní doba přináší velmi jednoduché způsoby, jak své finanční prostředky během chvíle investovat. Není tak problém během pár minut vlastnit podíl v akciové společnosti, spolufinancovat nemovitosti či si pořídit Bitcoin. Bohužel platbě daně se téměř ve většině případů nevyhnete, a proto si blíže povíme, jak to s nimi vlastně je.

Jednoduché pravidlo o dani z přijmu fyzických osob

Plánujete vybrat své peníze? Pak byste neměli zapomenout na to, že veškeré své příjmy budete muset uvést v daňovém přiznání. S tím se pojí i nutnost zaplatit daň. Podle výše příjmu dělíme tuto platbu do dvou kategorií:

1. 15% daň z příjmů pro základ daně do 48násobku průměrné mzdy.
2. 23% daň z příjmů, pokud je základ daně vyšší než 48násobek průměrné mzdy.

Poměrně jednoduchou matematikou zjistíte, že pokud vaše příjmy celkově činí více jak 1 867 728 Kč (průměrná mzda „38 911 Kč“ v době psaní článku), tak spadáte do druhé kategorie. Tuto podmínku upravuje zákon č. 586/1992 Sb. V potaz musíte brát, že jde o částku, která je ponížena o náklady spojené s koupí a provozem (poplatky za nákup, vedení účtu atp.).

Kdy není třeba příjmy z kapitálového majetku danit?

Základní poučkou v případě daní z příjmu je, že musíte zdanit veškeré své příjmy. Existují však výjimky, jež vám mohou od případných starostí trochu odlehčit. Není jich sice mnoho, ale zato se vám budou lépe pamatovat. Pojďme se s nimi seznámit.

Spořící účty a termínované vklady

Hlavu si rozhodně nemusíte lámat nad penězi uloženými na spořícím účtu. Banka vám každý měsíc vyplatí danou částku a také jí rovnou zdaní 15% sazbou, kterou odvede. Ve své podstatě se nejedná o finanční produkt, s nímž byste výrazně zhodnotili volné peníze a zpravidla je úrok garantován do určité výše (přibližně 250 000 Kč). V podobném duchu se také nesou i termínované vklady.

2 výjimky, které musíte znát u cenných papírů

Obchodujete s cennými papíry? Pak tu pro vás jsou 2 výjimky, které vám usnadní život a vy se tak jednoduše vyhnete daňovému přiznání.

Hranice 100 000 Kč

Od přiznávání příjmů z prodaných akcií jste osvobození v případě, že za kalendářní rok nepřekročíte hranici 100 000 Kč. Na paměti proto musíte mít, že jde o celkovou hodnotu prodaného podílu, nikoliv pouze zisk.

Příklad: Pokud prodáte cenné papíry, které držíte krátkodobě, a to pod hranici 100 000 Kč, nemusíte vyplňovat daňové přiznání ani zisk zdanit. Jakmile ale celková výše přesáhne tuto hodnotu, budete to muset řešit (pořizovací cena – prodejní cena).

Časový test

Z další výhody budou těžit zejména dlouhodobí investoři. Časový test je tu pro ty, kdo drží akcie déle jak 3 roky. V tomto případě nemusíte zdanit vybranou investici nad 100 000 Kč, protože hlavním měřítkem je tu datum koupě a prodeje.

Ve váš prospěch bude hrát i hranice 100 000 Kč. Pokud prodáte cenné papíry, které držíte 3 roky, a zároveň zahrnete akcie, které máte v portfoliu kratší dobu a nepřesáhnete 100 000 Kč, daňovému přiznání se snadno vyhnete.

Tyto příjmy je potřeba zdanit

Velmi jednoduše jsme si řekli, kdy nebudete muset podávat daňové přiznání a platit daň. Rozhodně není od věci si říct, v jakých případech je potřeba na tuto státem danou povinnost myslet. Níže vypisujeme ty nejčastější příjmy.

  • Dani se nevyhnou úroky, výhry ani vklady.
  • Přiznat musíte příjmy z pronájmu nemovitosti.
  • Daňová povinnost vám vzniká při prodeji kryptoměn a NFT.
  • Prodej cenných papírů, které nesplňují výše zmíněné výjimky.
  • Do daňového přiznání patří i vyplacený podíl ze zisku společnosti.
  • Dluhopisy, podílové listiny a další podobná finanční aktiva.

Jak je to s dividendami?

U akciích se můžeme setkat i s dividendami. To je vyplacený podíl ze zisku společnosti, u které máte koupený podíl. Na české burze platí, že při vyplacení je vám sražen 15 % daň. Pokud ale máte akcie zahraniční společnosti, pak záleží na obchodníkovi, u něhož jste pořídili. Musíte u něj mít podepsaný formulář W-8BEN, aby nedošlo ke dvojímu zdanění. Do daňového přiznání však dividendy musíte uvést, ale zároveň si již odvedenou částku můžete započítat, a tak nemusíte platit daň.

Chcete mít vše v pořádku? Poraďte se

Pokud jste zapáleními investory, rozhodně není od věci si najít daňového poradce. Sice vás to bude stát nějaké peníze, ale zároveň máte jistotu, že se nedostanete do hledáčku finančního úřadu.

Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu