Životní pojištění
5 min čtení
Životní pojištění pro případ smrti aneb vše, co potřebujete vědět
28.1.2023

Životní pojištění pro případ smrti se na první pohled může jevit velmi kontroverzně. Pokud se nad tímto rizikem zamyslíte, rozhodně vám bude dávat smysl a budete jej chtít zahrnout do své smlouvy.  Není od věci počítat s tím, že se vám může něco stát. V první řadě myslíte na své nejbližší a také na nesplacené závazky. Pojďme si životní pojištění smrti blíže představit.

Životní pojištění pro případ smrti a komu je určené

Ač se může životní pojištění pro případ smrti jevit jako zbytečné, tak má své opodstatnění. Nikdo z nás 100% neví, který den bude náš poslední. Téma smrti je rozhodně nepříjemné, protože jej máme spojené se ztrátou a zármutkem, ale pokud sjednáváte životní pojištění, rozhodně byste se tomuto tématu neměli vyhýbat.

Kdo by měl přemýšlet o životním pojištění s rizikem smrti?

1. Pokud jsou na vás finančně závislí členové rodiny, partner a další blízké osoby.
2. Splácíte hypotéku nebo máte jiný finanční závazek, který je potřeba splatit.
3. Chcete mít pokryté náklady spojené s případným pohřbem.

Jak si stanovit pojistnou částku pro případ smrti?

Zásadní otázkou, kterou je potřeba důkladně promyslet, je stanovení správné částky pro případ smrti. Životní pojištění je velmi individuální finanční produkt, a tak hlavním hlediskem, podle něhož byste se měli řídit, je váš aktuální příjem. Podle toho pak slouží k:

  • Zajištění lidí, jenž jsou na vás finančně závislí – musíte si promyslet, na jak dlouho chcete svou polovičku a děti zajistit a podle toho vypočítat částku (může to být třeba na rok).
  • Hypotéka nebo jiný finanční závazek – částku pro pojištění rizika směřujte k celkové výši dluhu, aby jej v případě vaší smrti mohlo plnění umořit.
VÍTE, ŽE… pokud sjednáváte životní pojištění smrti pro případ splacení finančního závazku, tak v pojistné smlouvě můžete nastavit klesající částku. V průběhu let se snižuje cena s ohledem k výši vašeho dluhu.

Na co si dát u životního pojištění smrti pozor?

Při sjednávání životního pojištění pro riziko smrti mějte na paměti, že i zde můžete udělat školáckou chybu. Důležité je si uvědomit, v jaké šířce se necháváte pojistit. Nejlepším řešením bývá vždy ten nejširší výklad, kdy by mělo jít o tzv. případ smrti z jakékoliv příčiny. Pod tím si představte riziko smrti z důvodu nemoci i úrazu. Často se totiž stává, že jsou lidé pojištěni pouze z poloviny a pak dochází k častým nepříjemnostem.

Jednou z nejčastějších a nejlogičtějších výluk, na kterou v rámci životního pojištění smrti musíte brát zřetel, je úmrtí z důvodu sebevraždy. V takovém případě mohou být i ve výlukách omamné látky, drogy, spáchání trestného činu a další. Seznamte se proto detailně s podmínkami i výlukami smlouvy.

Pojistné plnění v případě rizika smrti

Určitě nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že nárok na plnění vzniká ve chvíli, kdy je pojištěný oficiálně prohlášen za mrtvého (prokážete úmrtním listem či pravomocným prohlášením za mrtvého). V takovém případě je ve smlouvě zmíněna obmyšlená osoba, která má nárok na vyplacení plnění. Tou může být fyzická osoba, ale i právnická osoba (v obou případech je nutné blíže specifikovat). Vyplacená částka se navíc nedaní. Ve chvíli, kdy není určena obmyšlená osoba, tak je částka vyplacena v rámci dědického řízení.

Zvažujete životní pojištění? Vyzkoušejte naši kalkulačku.

Chtěli byste vědět, na kolik vás vyjde takové životní pojištění pro případ smrti? Vše se dozvíte snadno a online. Stačí využít naši kalkulačku životního pojištění a po vyplnění několika důležitých informací budete vědět, kolik vás to bude stát. S individuálnějším nastavením vám pak dokáží pomoci naši finanční odborníci. Určitě se na ně neváhejte obrátit.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu