Životní pojištění
4 min čtení
Životní vs. úrazové pojištění. Jste si jisti, že znáte rozdíl?
21.12.2021

Na první pohled se zdá rozdíl mezi životním a úrazovým pojištěním jasný. Dokážete jej ale přesně definovat? Víte, které vybrat? A kolik by vás vlastně měsíčně takové pojištění stálo? Jestli ne, tak vám rádi na tyto otázky odpovíme a nabídneme pomoc s výběrem pojištění, které vám sedne.

Rozdíl mezi životním a úrazovým pojištěním v kostce

Nejdůležitější rozdíl mezi oběma typy pojištění pochopitelně spočívá v tom, jaké události dané pojištění pokrývá. Úrazové pojištění kryje skutečně jen situace, které vám vznikly následkem úrazu. Vztahuje se tedy na následky úrazu a vážná poranění. Životní pojištění pak pokryje události vzniklé nejen úrazem, ale také nemocí.

Úrazové pojištění je levnější, ale ve výsledku se nemusí vyplatit

Úrazové pojištění je zpravidla levnější než to životní – stojí řádové pár sto korun. Životní pojištění už naopak obvykle vyjde na nějakou tu tisícovku. Úrazové pojištění je nabízeno o tolik levněji kvůli tomu, že šance, že vás postihne vážný úraz, je docela nízká. Statisticky je totiž drtivá většina pojistných událostí způsobena nemocí. I za invaliditu mohou úrazy pouze ze sedmi procent. Pokud nevěříte číslům, rozhlédněte se kolem sebe: Kolik znáte lidí, kteří utrpěli vážný úraz? A kolik lidí znáte, že se potýkají s dlouhodobou nemocí?

Jak tedy vidíte, i dvě stovky za úrazové pojištění mohou být vyhozené peníze. Máte totiž výrazně větší šanci, že pokud se vám přihodí vážné zdravotní problémy, bude to spíše vlivem nemoci, kterou úrazové pojištění vůbec nepokrývá.

Pro koho je životní pojištění vhodné? A má úrazové pojištění vůbec smysl?

Ačkoli to tak z článku zatím nevyplývá, tak i úrazové pojištění má své využití. Má totiž smysl pro lidi, které pojišťovna nechce pojistit životním pojištěním. To se týká například osob s obezitou či po prodělané rakovině nebo jiné vážné nemoci. Pokud se vás ale toto netýká a zároveň máte rodinu či kohokoli, kdo je na vás finančně závislý, splácíte dluhy, platíte dětem školu nebo na vás visí placení bydlení, je určitě dobré si zařídit životní pojištění.

Když si to shrneme, tak jsou případy, kdy je úrazové pojištění dobrá volba. Pro většinu z nás je určitě bezpečnější uzavřít dobré životní pojištění. Pokud vsadíte pouze na úrazové pojištění, jste chráněni jen na jeden výsek z celého spektra možností, které se vám mohou stát. S dobře zvoleným životním pojištění jste chráněni pro případ celé škály takových nešťastných událostí.

Hlavně dobře vybrat

Záměrně píšeme, že je důležité mít opravdu dobré pojištění a ne jakékoli, které vám zrovna někdo nabídl nebo jste na něj viděli reklamu. Vyznat se ve světě pojištění není snadné. Proto tu jsou pro vás naši poradci, kteří vám dokáží pomoci s výběrem pojištění na míru. Pokud chcete už teď znát orientační částku, na kterou vás pojištění přijde, využijte naši jednoduchou kalkulačku.

Kam se vydat dál?

Zjistěte více o dalších možnostech životního pojištění a zjistěte, která varianta je pro vás tou pravou. Začtěte se do článků na téma:

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu