Hypotéky
3 min čtení
Zvažujete hypotéku? Teď je ideální čas
28.4.2021

Zvažujete hypotéku na bydlení? Teď je ideální čas si vybrat a podat žádost. Průměrná sazba hypotečních úvěrů je nejnižší za poslední 4 roky. Se srovnáním hypoték vám pomůžeme on-line.
Hypotékou můžete financovat nákup vlastního bytu či domu, ale také jeho výstavbu, rekonstrukci či nákup pozemku. Pokud se k tomuto velkému kroku v současné době chystáte, je pro vás ideální čas. Ze současného porovnání úrokových sazeb hypoték totiž vyplývá, že úroková sazba je nejnižší za poslední 4 roky. 
Během prvního čtvrtletí letošního roku se průměrná úroková sazba pohybovala v rozmezí 1,93 - 1,94 %. Ze srovnání vývoje úrokových sazeb vyplývá, že naposledy byly úrokové sazby takhle nízké v březnu 2017. Tehdy činila průměrná úroková sazba 1,95 %. 
Například v prvním čtvrtletí roku 2020 se průměrná úroková sazba hypoték pohybovala v rozmezí 2,36 - 2,44 %. Od té doby úroková sazba postupně klesala, a to až na současnou hodnotu pod 2 %. Spekuluje se tak o tom, že úrokové sazby hypoték aktuálně dosáhly svého minima a začnou v dohledné době růst.
Řada lidí si této klesající tendence všímá a v posledních měsících ji využívá ke svému prospěchu. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2020 se počet nově sjednaných hypoték za jeden měsíc pohyboval mezi 6500–7500 hypotékami, v prvním čtvrtletí letošního roku se objem nově sjednaných hypoték pohyboval mezi 8400 - 14 400 sjednanými hypotékami za měsíc. A velmi podobně tomu bylo i ve 4. čtvrtletí roku 2020. V posledním čtvrtletí se počet nově sjednaných hypoték blížil až k 10 000 smluv za měsíc.
Při výběru vhodné hypotéky je dobré porovnat si několik nabídek a následně si zvolit tu nejvýhodnější. Na samotné porovnání hypoték a výběr té nejlepší nemusíte být sami. Nemusíte kvůli tomu ani chodit do banky. Srovnání hypoték je možné provést i on-line z pohodlí domova. Například skrze naši hypoteční kalkulačku
V hypoteční kalkulačce si můžete porovnat nabídky podle několika hledisek. Zpravidla nejlevnější bývají hypotéky s LTV 70 a 80, tedy takové, kde si berete úvěr na 70–80 % hodnoty nemovitosti. O něco dráže pak z porovnání hypoték vycházejí hypotéky s LTV 85 a 90, tedy 80% a 90% hypotéky. Nejvyšší úrokové sazby mají v průměru hypotéky s variabilní úrokovou sazbou.
Každá nabídka je ale individuální a záleží na několika faktorech. Zpravidla na výši vašeho příjmu, délce splácení a výši splátek. A také na výši samotné hypotéky. Průměrná výše hypotéky v průběhu času stoupá a v letošním roce činí přes 3 100 000 Kč. V hypoteční kalkulačce se vám po vyplnění potřebných dat zobrazí nabídky se všemi parametry podle vašich preferencí a vy si můžete porovnat, co je pro vás nejvýhodnější, a to právě z hlediska výše splátky, délky splácení a dalších faktorů.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu