Reality
5 min čtení
Zvažujete prodej nemovitosti? Poradíme, jak se správně připravit.
20.9.2022

Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Z pohledu nezkušeného majitele může jít o poměrně jednoduchou záležitost. Zdání však klame, a proto je potřeba být řádně připraven na to, že cesta k úspěšnému prodeji je vydlážděna překážkami, které je potřeba zdolat. Pokud si nejste úplně jistí tím, co na vás čeká, pojďte se s námi připravit na prodej nemovitosti s tímto článkem.

Víte jistě, že chcete prodat nemovitost?

Upřímně, prodej nemovitosti není tak jednoduchý, jak si možná myslíte. Proto je potřeba mít před samotnou inzercí naprostou jistotu, že chcete byt, dům či pozemek nabídnout potencionálním zájemcům. V případě domluvené spolupráce s realitními makléři může být i obtížné z původního záměru sejít. Proto se nejdříve důkladně ujistěte, že víte:

  • Proč chcete nemovitost prodat?
  • Budete prodávat sami, nebo s makléřem?
  • Za kolik jste ochotní prodat nemovitost?
  • Máte dostatek času na veškeré činnosti spojené s prodejem?

Důvodem, proč si tyto otázky ujasnit před samotným prodejem, je zjevný. Musíte mít vnitřní motivaci, protože ideální zájemce, s nímž budete spokojení, se zpravidla neobjeví na první prohlídce.

6 typů, jak připravit nemovitost na prodej

Vašim záměrem při prodeji nemovitosti bude získat co možná nejvyšší cenu. To se však neobejde bez příprav, které není radno podcenit. Pojďme si tedy v rychlosti říct, co byste rozhodně neměli zanedbat.

1. Úklid je základním kamenem

Záleží pouze na vás, zdali svou nemovitost prodáte vybavenou, nebo prázdnou. Úklidu se však rozhodně nevyhnete. Zbavit se budete muset nejen věcí, které jste nahromadili, ale také je potřeba odstranit nevzhledné nečistoty, jimž jste dosud nevěnovali takovou pozornost. Největší důraz je potřeba věnovat prostorům, kde se tráví nejvíce času, jako je kuchyň, koupelna či toaleta.

2. Vymalujte zdi bílou barvou

Investicí, která se vám určitě vyplatí, je vymalovat. Není třeba dlouze přemýšlet o tom, že byste zvolili jinou barvu než bílou. Ta navozuje neutrální pocit, prostor opticky zvětšuje a máte jistotu, že potencionálního kupujícího neodradí a nebude prostor vnímat jako další náklad, který by si v duchu připočítával k celkové ceně, kterou bude muset zaplatit.

3. Investujte do drobných oprav

Ač to na první pohled nemusí být zjevné, tak i sebemenší detail hraje důležitou roli. Pokud má nemovitost drobné nedostatky, rozhodně není od věci se na ně zaměřit. Ať už je to špatně utažený šroub ve skříňce, v koupelně je rozbitá dlaždička nebo protéká toaleta. Rozhodně je potřeba tyto nedostatky odstranit, jinak byste u kupujícího výrazně snížili zájem o nákup, pokud vyloženě neprodáváte dům nebo byt k rekonstrukci.

4. Zbavte prostor své osobnosti

V případě, že jste v bytě nebo domě bydleli dlouhá léta, určitě jste v něm zanechali vlastní otisk. Proto je před prohlídkou potřeba odstranit veškeré osobní předměty, které charakterizují vás nebo rodinu. Musíte se vcítit do role kupujícího, který chce do prostoru vtisknout vlastní představy o svém životě.

5. Home staging – naaranžujte byt nebo dům

Jsou to emoce, které prodávají. Home staging je důležitý zahrnout do plánu již před focením prostorů. Pokud nevíte, co to znamená, tak jde o aranžování interiéru zejména předmětů a nábytku v něm tak, aby v kupujícím vzbuzovali příjemnou atmosféru. Rozhodně se nejedná o nic okázalého a vše by se mělo nést v decentním, ale promyšleném duchu. Mnohem snáze tak prostoru dodáte potřebný dotek hřejivosti, útulnosti či bezpečí, který kupující určitě ocení.

6. Na fotografiích si dejte záležet

Může se to na první pohled zdát jako banální věc, ale fotografie jsou důležité. Myslet byste proto měli na to, že pro kvalitní fotku je potřeba dostatek světla a zejména se zaměřit na přednosti jednotlivých místností. Pokud už teď víte, že fotografování není vaše silná stránka, zkuste nejprve projít rady na internetu a případně oslovit talentovanější osobu z vašeho okruhu přátel nebo známých. Dnes jsou však populární i videoprohlídky, takže i tímto směrem se můžete vydat.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu